En temperaturøkning på to grader vil føre til at landområder hvor det bor til sammen 280 millioner mennesker havner under vann, mens en økning på 4 grader vil oversvømme områder der det bor over 600 millioner mennesker, ifølge en studie som er lagt fram i forkant av klimatoppmøtet i Paris.

— To graders oppvarming vil medføre en langvarig og eksistensiell trussel mot mange kystbyer og -regioner, sier Ben Strauss. Han er en av hovedforfatterne bak studien og sitter i ledelsen i den amerikanske forskningsgruppen Climate Central.

Forskerne mener en stigning i havnivået som tilsvarer de nevnte temperaturøkningen kan skje i løpet av to hundre år, men at det trolig vil ta mange århundrer, kanskje så mye som 2.000 år.

Å nå det såkalte togradersmålet, altså å hindre at temperaturen på kloden stiger mer enn to grader, er hovedmålet for klimakonferansen som starter i den franske hovedstaden i slutten av måneden. Men selv om de målene som er meldt inn til konferansen nås - og det er forbehold knyttet til mange av dem - advarer FN og sier at vi er på vei mot en temperaturøkning på tre grader.

Strauss og hans kolleger har brukt samme metode i sin globale modell som nylig ble brukt i en studie som så på de mulige effektene av stigende havnivå i USA. Den konkluderte med at både Miami og New Orleans ville havne under vann. (©NTB)