Han bruker knappe 20 sekunder, noe som skulle gi en meterpris på 10.000 kroner. Eller sagt på en måte: Løper han på 20 blank, blir lønnen 100.000 kroner pr. sekund. Relativt sett fikk han egentlig enda mer i fjor. Da løp han 100 meter, og fikk et honorar på 1,7 millioner kroner.

At han er verdt pengene, er de enige om, såvel friidrettspresident Svein Arne Hansen, sportssjef Ronny Nilsen, og selvfølgelig Steinar Hoen, sirkusdirektøren som har hentet gullgutten til Bislett for tredje år på rad.

Dyrest — og best

I kveld braker det løs:

– Jeg gleder meg. Det blir en festaften for alle som er glad i friidrett, mener Svein Arne Hansen - også kjent som Bislett-Hansen, som følge av alle de årene han var sjef for Bislett Games.

– Er han den største som noensinne har vært på Bislett?

– Han er iallfall den dyreste, der er han i en helt egen klasse.

– Hvem var dyrest før Bolt?

– Å, da må vi tilbake til åttitallet. Carl Lewis, svarer han.

Likevel nøler ikke Hansen med å gå god for at «Lightning Bolt» - som han kalles - er verdt sin vekt i kroner og øre. Av et totalbudsjett på 15 millioner for årets Oslo-festaften i Diamond League-sirkuset, sluker jamaicaneren to millioner kroner.

Stiller opp på alt

– Hva er det som gjør Bolt så spesiell at han kan prises slik?

– Han gir av seg selv, er seg selv, ler mye, og er alltid i godt humør, svarer Hansen.

– Og så er han villig til å stille opp på alt, føyer han til - og minner om at de 20 sekundene han løper i kveld, bare utgjør en liten brøkdel av jobben han gjør for arrangørene. Bolt er i Oslo i fem dager, og bruker mye av tiden til å promotere stevnet.

Han får tid til litt annet også. Hele toppetasjen på hotellet er reservert til Bolt med følge. To livvakter, hyret inn av arrangøren, står til hans disposisjon 24 timer i døgnet. I fjor monterte en spill-leverandør Playstation med alle de nyeste spillene, i suiten hans. Han har egen vogn på Flytoget, og når Usain Bolt skal trene, stenges Bislett Stadion.

Skaper oppmerksomhet

Sirkuset er komplett.

– Det er ingen friidrettsutøvere som noensinne har vært i nærheten av å få så mye oppmerksomhet, mener Hansen.

Ronny Nilsen ser det slik:

– Han er dyr, men han genererer også mye penger. Ikke minst gir han friidretten mye oppmerksomhet. Det trenger vi. Han er helt klart viktig for friidretten.

– Hvorfor har han slik status?

– Svaret er enkelt: Han er raskeste mann på jordkloden. Det vil nødvendigvis medføre mye ekstra oppmerksomhet, også utenfor idrettsbanen. Det spesielle med ham, er at han alltid leverer gode resultater, samtidig som han også gjør mye ved siden av idretten som skaper positiv oppmerksomhet om friidretten. Han markedsfører denne idretten på en god måte, og gir således mye tilbake, mener Nilsen.

– Han er magnetisk

Hvor viktig han er for Bislett Games, understrekes best av den gamle høydemester og nåværende Bislett-direktør Steinar Hoen, som i et større intervju med Aftenposten sier det slik:

Med Usain Bolt vet jeg hva vi får: utsolgt stadion, helsider i avisene, masse gratis reklame. Han har en magnetisk tiltrekningskraft. Slike kommer bare hvert tiende år; Muhammad Ali, Carl Lewis, Tiger Woods .

Han sier at tiden er gått fra dem som kom til Bislett med blokk og stoppeklokke. Nå vil folk ha show, sirkus, riktig musikk, attraksjoner.

Med Usain Bolt får de alt – i en og samme innpakning.