FREDRIKSTAD — SOGNDAL 2-1:

Etter en begredelig vårsesong og få penger til spillerkjøp i sommer var Fredrikstad spådd å få en vanskelig høstsesong.

Men nysigneringen Martin Pusic har gjort det han kan for å spre optimisme i Plankebyen.

For to uker siden avgjorde han kampen da Fredrikstad tok en overraskende borteseier mot Lillestrøm på Åråsen.

I søndagens kamp mot Sogndal lå Fredrikstads redningsmann bak lagets første scoring, før han nok en gang avgjorde kampen til Fredrikstads fordel i den andre omgangen.

- Alle spillerne jobber hardt og vi klarer å skape sjanser. Pasningene fra Thomas Holm er gode og jeg får gjøre det jeg liker, nemlig å score mål, sier Pusic til aftenposten.no.

Best som spiss

I det som ingen av lagene ville omtale som en skjebnekamp, var Pusic forskjellen på lagene.

- Her kan jeg vise hva jeg er god for og det er som angriper jeg er best, sier spilleren som har store sko å fylle etter at publikumsyndlingen Tarik Elyounoussi ble klar for Rosenborg tidligere i sommer

Med dagens seier klatret Fredrikstad forbi Sogndal på tabellen, og i neste runde venter bunnlaget Stabæk på Nadderud.

For første gang siden 6. mai er Fredrikstad å finne på trygg plass i årets eliteserie.

Ifølge Pusic kan hjemmepublikummet forberede seg på å se videre oppover tabellen.

- Det er åtte kamper igjen og vi satser på åtte seire, hevder en smilende Pusic som har skrevet kontrakt med Fredrikstad ut sesongen.

Fredrikstad-trener Trond Amundsen mener at Fredrikstad nå fremstår som et annet lag enn hva laget gjorde før ferien. Tross salgene av Elyounoussi og Etzaz Hussain mener Amundsen at laget er preget av mer forutsigbarhet

— I vårsesongen var det usikkerhet om hvem som skulle spille på grunn av skader og mulige klubbytter. Det kommer inn positive hoder som ikke har vært på det negative. Den stallen vi har nå er de som må klare det, sier en lettet Amundsen til Aftenposten.no.

Ifølge trener Amundsen er Pusic en av flere positive hoder som har satt sitt preg på Fredrikstad-garderoben og dermed gjør det mulig å snakke om fornyet kontrakt i eliteserien.

- Martin (Pusic) er mentalt sterk, har en enorm selvtillit og er en målscorer. Takket være to seirer har vi skaffet oss et bedre utgangspunkt enn hva vi hadde, men etter neste runde kan tabellen se annerledes ut.

Flo med volleyscoring

Kun ni minutter var spilt da Tanijo Tenistes innkast fant veien over Jørgens Horns hode. Sogndals Ulrik Flo utnyttet feilberegningen til Fredrikstads midtstopper til det fulle, og banket inn på halv volley bak en sjanseløs Jon Masalin i vertenes mål.

Den første omgangen var jevn på Fredrikstad stadion, og duellene florerte i den viktige bunnkampen.

Underholdningsverdien var kanskje så som så, men aggressiviteten og effektiviteten var slik den burde være fra to lag som desperat forsøker å unngå nedrykk.

Karadas med selvmål

Etter 25 minutter slo Fredrikstads Thomas Holm en nokså håpløs pasning i bakrommet. Plankehaugens nye favoritt Martin Pusic jaget ballen mens Sogndals sisteskanse Kenneth Udjus var på bærtur utenfor egen sekstenmeter.

Pusic fikk lagt ballen inn foran mål, og der presterte Azar Karadas å sette ballen i eget nett bak en sjanseløs Udjus som hadde rukket tilbake til målet.

Etter utligningen åpnet kampen seg noe mer opp og målscorer Flo, Ricardo Santos og Fredrikstads Robert Stene kunne gitt sine lag ledelsen før pausen.

Pusic avgjorde

I den andre omgangen tok vertene over kommandoen i kampen, men de klare sjansene var vanskelig å spore før Pusic kom alene med keeper Udjus etter 66 minutter. Nok en gang var det Holm som klarte å spille gjennom kroaten i bakrommet.

Alene med keeper satt Pusic inn sitt andre mål i Fredrikstad-trøya etter overgangen fra Vålerenga i sommer.

Like før slutt hadde Sogndal en ball i nettet, men dommer Kjetil Sælen annullerte scoringen, uten at gjestene protesterte på den avgjørelsen.