Tenk deg følgende scenario: Du har vært en tur i byen, og når du kommer hjem oppdager du at mobilen din er borte. Panikkfølelsen brer seg og spørsmålene melder seg.

Hvor brukte jeg mobilen sist? Hvordan vil dette påvirke deg? Hva kommer på avveie? Hvilke personlige opplysninger er tilgjengelig for den som har mobilen din?

I verste fall risikerer du at en mengde personlig informasjon kommer på fremmede hender. Som bilder, tilgang til tjenester, og i ytterste konsekvens risikerer du at en med uærlige hensikter handler på din regning.

I beste fall går du kun på et økonomisk tap, siden du må skaffe deg en ny telefon.

Sikre deg før uhellet er ute

Dette er gjerne noe man først tenker over etter at uhellet er ute. Plutselig må abonnement sperres, passord til Facebook, Twitter, Dropbox, Google og mye annet skiftes. Og det er unektelig en ubehagelig tanke at noen andre har masse bilder av barna dine.

Ikke vent til det er for sent. Det er enklere enn du tror å sikre mobilen mot tyver, og det er faktisk også mulig å finne den igjen.

LES OGSÅ: Slik bruker du mobilen som "svart boks" i bilen

m1237-PKgytweB54.jpg

Kodelås er en enkel og effektiv måte å hindre at uvedkommende får tilgang til mobilen din.

Lås ute fremmede

Det enkleste du kan gjøre er å sikre deg mot at fremmede får tilgang til telefonen din. Har du passord, vil i utgangspunktet ikke fremmede kunne bruke den. Det gjelder også dersom de skifter SIM-kort i telefonen din.

Om du syns det er tungvint å måtte taste inn kode hele tiden, finnes det apper til Android-telefoner som lar deg deaktivere passordet når du er hjemme. Det skal også nevnes at den kommende Iphone 5S vil ha integrert fingeravtrykkleser som gjør at du slipper å taste kode hver gang du skal bruke mobilen.

Det har vært et problem at det har vært mulig å få tilgang til låste telefoner fra en PC. Det vil si at en låst telefon kan kobles til en PC, slik at data kan hentes ut.

Nyere Android-telefoner vil kreve at du låser opp telefonen før den gir tilgang via USB. Det samme gjelder telefoner med Windows Phone.

På Iphone har det lenge vært et tema at telefonen vil gi tilgang til bildemappen selv om telefonen er låst. Har du oppdatert til Ios 7 er dette probemet eliminert. Ios 7-enheter vil kreve at du godkjenner datamaskinen på forhånd. En god grunn til å oppdatere til Ios 7, med andre ord.

LES OGSÅ: Slik oppdaterer du til Ios 7

m2137-VYIHvxIwx2.jpg

Er telefonen din krypert vil tyven ikke komme noen vei.

Vurder å kryptere Android-telefonen din

Selv om metodene over er gode nok til å sperre ute en vanekriminell uten videre IT-ferdigheter, er det fortsatt noen risikoer du bør kjenne til.

Det største er minnekort. Har du en Android-telefon med minnekort er det en smal sak for uvedkommende å fiske ut dette og lese det av i en annen mobil eller på PC-en.

For å unngå dette problemet, er det lurt å kryptere minnekortet. Om telefonen din støtter dette finner du et valg for det i innstillingsmenyen under sikkerhet.

Iphone er for øvrig kryptert som standard. Windows Phone krypterer ikke minnekort. Til gjengjeld lagres bare mediafiler som bilder og musikk på minnekortet her.

m3139-9hwqUJt_YJ.jpg

Telefonen din kan spores opp og vises på et kart. Her fra Android Device Manager.

Slik finner du igjen mobilen din

Om mobilen din først kommer på avveie er det slett ikke sikkert at den er stjålet. Det kan tenkes at du har glemt den igjen et sted. Da er det greit å kunne spore den opp.

Så lenge telefonen er koblet til internett kan du finne ut hvor den er, og har den GPS-dekning der den er kan du spore den med noen få meters nøyaktighet.

Alle de store mobilplattformene har denne muligheten. Vær oppmerksom på at en internettforbindelse er nødvendig for at det skal fungere på alle telefoner.

m4105-Qfnp31WLdY.jpg

Sporing av iPhone via iCloud.

Sporing av Iphone

Har du iPhone sporer du telefonen din via Icloud. Dette aktiverer du på telefonen din. Det kreves at du har en Icloud-konto, og du må sørge for at tjenesten "Finn iPhone" er aktivert.

Dette gjør du ved å åpne innstillingene, gå til Icloud, og bla deg ned til "Finn Iphone". Undersøk at den er aktivert.

Når du så trenger å finne igjen telefonen din går du til Icloud.com, logger på med Apple-ID-en din, og venger "Finn min Iphone". Her kan du velge telefonen din. Så lenge den er koblet til internett kan du se den på kartet.

Herfra kan du få telefonen til å lage lyd. Praktisk om du har lagt den på et lurt sted, som for eksempel mellom sofaputene. Har du mistet telefonen din velger du "Mistet-modus".

Her trykker du inn et telefonnummer du kan nås på, og en melding som skal vises på telefonen. Telefonnummeret kan ringes fra telefonen, slik at en ærlig sjel kan kontakte deg.

Om du mistenker at telefonen er stjålet, kan du velge å slette innholdet på telefonen i stedet. Vær klar over at dette i praksis betyr at alt du har på telefonen blir borte. Med Ios 7 har Apple sørget for at passordet ditt må tastes inn selv om telefonen slettes. Den vil i praksis derfor være ubrukelig for en tyv etter at du har slettet den.

m587-J7ulhrs0E_.jpg

De fleste Android-telefoner kan spores med Android Device Manager.

Sporing av Android

På Android har du tidligere vært nødt til å selv sørge for å skaffe deg en sporingstjeneste. Hadde du ikke satt opp dette på forhånd var det ingen måte å spore opp telefonen på.

Noen produsenter, som Samsung og Sony, tilbyr egne sporingstjenester. Disse kan du aktivere i innstillingsmenyen på telefonen din. Men har du ikke gjort dette før telefonen forsvinner er du like langt.

Google introduserte imidlertid nylig en egen sporingstjeneste kalt Android Device Manager. Denne sørger for at alle Android-telefoner kan spores, og du trenger ikke å ha aktivert det på forhånd.

I utgangspunktet kan du imidlertid kun spore telefonen med Android Device Manager. Ønsker du mulighet for å slette innholdet på den må du på forhånd ha aktivert dette. Gå til Android Device Manager med en nettleser, logg deg inn med Google-kontoen din, velg telefonen din og velg deretter "Send et varsel til enheten din".

Når dette er gjort kan du slette innholdet på telefonen så lenge den er koblet til internett.

Android Device Manager er en ganske grunnleggende tjeneste, og har ikke mulighet til å låse telefonen. Vil du ha flere muligheter anbefaler vi at du tar i bruk My Xperia-tjenesten om du har en Sony-telefon, og Find My Mobile-tjenesten om du har en Samsung-telefon. Det finnes også tredjeparts sporingstjenester til Android-telefoner, som Lookout.

LES OGSÅ: Denne appen lar deg hente ut appene fra den gamle mobilen din

Sporing av Windows Phone

Alle Windows Phone-telefoner kan spores via Microsofts nettjeneste "Finn mobilen". For å ta i bruk denne tjenesten logger du deg på nettsiden med Microsoft-kontoen som er knyttet til mobilen din.

På nettsiden kan du se telefonen i et kart, så fremt den er koblet til internett. Herfra kan du også få telefonen til å spille av en ringelyd på høy lydstyrke, i slik at du kan finne den igjen om du ikke husker hvor du har lagt den.

Du kan også låse telefonen din, og få den til å vise en melding på skjermen. Her kan du for eksempel taste inn et telefonnummer du kan nås på.

Om telefonen er borte kan du slette innholdet på den, men dette krever altså at den er koblet til internett. Det er ingenting som vil hindre en tyv fra å slette telefonen og ta den i bruk, men du slipper i alle fall at personlig informasjon kommer på avveie.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Windows Phone 8

m761-Fc8XuX1qt3.jpg

Det er lurt å anmelde tyveri av mobiltelefon.

Når telefonen er stjålet

Om telefonen din faktisk er stjålet må du regne med at den er borte for alltid. Du bør derfor sørge for å sperre abonnementet ditt, eller gå til en butikk tilknyttet operatøren din og få nytt SIM-kort.

Deretter bør du anmelde tyveriet til Politiet. På Politiets nettsider finner du et skjema hvor du kan anmelde tyveriet. Dersom telefonen dukker opp hos politiet vil du kunne få den igjen.

bilde-nVp7FfKtNI.jpg

Har du telefonens IMEI-nummer , altså serienummeret, bør du også gå til politiet og fylle ut et sperreskjema. Dette sørger for at telefonen din ikke vil kunne brukes i fremtiden, siden mobiloperatørene automatisk sperrer tilgang for telefoner som er svartelistet.IMEI-nummeret står på esken til telefonen din. Det kan være lurt å skrive den ned, slik at du har den om det trengs. Har du kastet esken kan du trykke inn *#06# på telefonen, så vises IMEI-koden.

Om uhellet først er ute og du ikke har IMEI-koden, kan operatøren din hjelpe deg med å finne denne.

Om du har blitt frastjålet eller mistet en telefon du ikke har sikret med passord, bør du også skifte passord på de tjenestene du benytter på telefonen, som Facebook, Dropbox eller Spotify.

LES OGSÅ: Slik sikkerhetskopierer du bildene dine automatisk med Dropbox