AALESUND-ROSENBORG 1-1

AaFK hadde ikke slått Rosenborg i seriesammenheng siden 2005, og det var attpåtil AaFKs eneste seier mot trønderne. Etter en forrykende første omgang, der kun godt keeperspill av Alexander Lund-Hansen reddet Rosenborg, fikk hjemmesupportene troen på at den statistikken kunne ryke i dag.

Mindre ble ikke optimismen, da Peter Orry Larsen dunket AaFK i ledelsen tidlig i andre omgang. Men som ofte før spilte RBK seg inn igjen i kampen, og utlignet til 1-1 ved Riku Riski. Det var godt betalt for trønderne, som tapte sjansestatistikken meget klart.

ROSENBORGS REDNINGSMANN: Riku Riski fikk sin forløsende scoring da han utlignet til 1-1 mot Aalesund. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

– Det var mye rart i dag også. Men vi kom tilbake, og det får vi ta med oss, sa trener Per Joar Hansen ifølge NTB.– Det er skuffelse nå rett i etterkant. Særlig den første timen var vi bra, og vi hadde vel 10-3 i målsjanser. Men så ble Rosenborg gode og klarte å sette trykk på oss, sa trener Jan Jönsson.

Tidlig bytte

Etter et forrykende Tifo-show, som med banner, røyk og dopapir markerte at AaFK er 100 år i år, kom kampen omsider i gang.

Rosenborg ble tvunget til å gjøre et tidlig bytte da Christian Gamboa ble skadet etter en duell med Leke James i det femte minutt. Inn kom Jørgen Skjelvik. En fortvilet Gamboa ble liggende igjen på sidelinjen. Kanskje var det VM som røyk for costaricaneren?

Det tidlige skiftet så ut til å ryste Rosenborg, for AaFK spilte seg til et par nesten-muligheter i minuttene etterpå. Den største sjansen fikk Demar Phillips, som ikke traff ballen skikkelig inne på RBKs femmeter.

Men Rosenborg var heller ikke ufarlige, og Tore Reginiussen kom til en fri heading etter en corner fra Morten Gamst Pedersen i det 11. minutt. Heldigvis for AaFK gikk hodestøtet i ryggen på Jonatan Tollås og over dødlinjen.

POENGDELING: Nicki Bille Nielsen og Rosenborg fikk med seg ett poeng fra Ålesund. Her i duell med Jonatan Tollås Nation. Foto: NTB scanpix

Store AaFK-sjanserDet var et voldsomt tempo i åpningen, og etter 13 minutter var det AaFK og Barrantes som var farlig frempå. Fra rundt seksten meter skjøt AaFKs playmaker like utenfor mål med høyrefoten.

Rosenborg hadde ballen vel så mye som AaFK i denne perioden, men AaFK virket langt farligere i angrep. Barrantes fikk en ny skuddmulighet etter 19 minutter – rett på keeper Alexander Lund Hansen. To minutter senere hadde AaFK ballen i mål etter en dødball, men hjemmelaget ble avvinket for offside.

Nå var AaFK virkelig på hugget, og fikk en dobbeltsjanse i det 21. minutt ved først Leke James, som var alene i gjennom og så Michael Barrantes. Men nok en gang ryddet Lund Hansen opp med to gode redninger.

Etter dette løftet Rosenborg seg noe og kampen jevnet seg litt ut.

Men fortsatt var det AaFK som skapte sjansene. Det fikk vi et nytt bevis på etter 30 minutter, da Leke James rundet Per Verner Rønning, og skjøt mot Lund-Hansen. Avslutningen ble bare sånn passe, og gikk utenfor mål. Utenfor gikk også Barrantes skudd med venstrefoten minuttet etterpå.

Hva så med Rosenborg?

Trønderne hadde ballen mye, men spillet gikk mye på tvers og var preget av dårlig bevegelse og lite kollektivt angrepsspill. Det lille som ble skapt var det Gamst Pedersens dødballfot som sto for.

Etter 43 minutter fikk Rosenborg noe som lignet på en sjanse, da Riku Riski avsluttet et angrep på volley midt foran Grytebust. Ballen gikk til side for mål. På overtid fikk Riski nok en god mulighet da han utfordret et ryggende AaFK-forsvar, men nok en gang gikk avslutningen utenfor Grytebusts venstre stolpe.

Dermed gikk lagene til pause på 0-0, noe som Rosenborg skal være meget godt fornøyd med.

Er det mulig?

AaFK fortsatte sjansesløseriet etter pause. I det 48. minutt snappet Barrantes ballen fra en RBK-forsvarer og kom mutters alene med Lund Hansen. Barrantes valgte kraft og dunket ballen i tverrliggeren og ut. En sjanse på linje med et straffespark.

Etter den dårlige åpningen på omgangen hevet RBK seg og Bille Nielsen kom til avslutning fra 20 meter etter 51 minutter. Skuddet hadde god retning, men ble blokkert.

Gamst Pedersen fortsatte trenden fra første omgang med å slå uhyre presise cornere, som gav AaFK trøbbel.

Orry til 1-0

Men så etter 56. minutter scoret endelig hjemmelaget. Rosenborg så ut til å ha avverget en farlig AaFK-overgang, men Peter Orry Larsen fulgte opp i returrommet, og fra skrått hold dunket han ballen med strak rist i nærmeste kryss. Kanskje var det et skudd Lund Hansen burde fått hendene på, men det gav hjemmepublikummet blaffen i.

Etter målet måtte naturlig nok Rosenborg angripe, og dette gav store overgangsmuligheter for hjemmelaget. Barrantes og Leke James terroriserte bortelagets forsvar, men greide ikke å skape den avgjørende muligheten.

God Skjelvik

Backinnbytter Skjelvik var meget aktiv og god offensivt utover i andre omgang. Flere ganger raidet han opp Rosenborgs venstreside og kom seg helt inn i AaFKs sekstenmeter. Veldig farlig ble det etter 69 minutter da Skjelvik kom seg helt til dødlinja og slo inn, bare for at Arnefjord kunne beine ballen i sikkerhet.

AaFK virket slitne, og Rosenborg kom stadig nærmere en redusering uten å skape de helt store sjansene.

Men i det 75. minutt kom trøndernes utligning ved Riku Riski. Finnen fikk ballen servert på tvers foran AaFKs sekstenmeter, og bredsidet ballen kontrollert i mål.

Etter dette bølget kampen fram og tilbake, og kunne vippet begge veier. På overtid fikk Tore Reginiussen en enorm sjanse etter en dødball, men headingen på bakerste stolpe gikk utenfor. Der kunne midtstopperen sikret alle tre poengene for bortelaget.

Men det kom ikke flere scoringer og kampen endte 1-1. Det er nok Rosenborg mest fornøyd med, ut i fra spill og sjanser.

Odd – Molde 2-1 (0-1)

6140 tilskuere.

Mål: 0-1 Daniel Berg Hestad (41), 1-1 Elbasan Rashani (50), 2-1 Jone Samuelsen (53).

Dommer: Trond Ivar Døvle, Svarstad.

Gult kort: Ole Jørgen Halvorsen, Odd, Mattias Moström, Per Egil Flo, Molde.

Lagene:

Odd (4-1-3-2): André Hansen – Lars-Kristian Eriksen, Fredrik Semb Berge, Steffen Hagen, Thomas Grøgaard – Fredrik O. Jensen (Fredrik Nordkvelle fra 73.) – Håvard Storbæk (Chukwuma Akabueze fra 78.), Jone Samuelsen, Herolind Shala – Frode Johnsen, Elbasan Rashani (Ole Jørgen Halvorsen fra 88.).

Molde (4-4-2): Ørjan Nyland – Martin Linnes, Even Hovland, Vegard Forren, Per Egil Flo – Mattias Moström, Daniel Berg Hestad (Magne Hoseth fra 46.), Harmeet Singh, Mohammed Elyounoussi (Pape Pate Diouf fra 74.) – Bjørn B. Sigurdarson, Daniel Chima Chukwu (Fredrik Gulbrandsen fra 60.).

Aalesund – Rosenborg 1-1 (0-0)