– Jeg tror at Petter er forbannet, sier hans tidligere trener Eirik Myhr Nossum. Barndomskameraten, som i mange år var trønderens skitester, kunne torsdag glede seg over at Lyns Hans Christer Holund tok sølv etter Anders Gløersen på 15 km fri og foran Sjur Røthe. Nossum er daglig leder i klubben.

Men det «alle» snakker om på Røros er Northug, som kommer til bergstaden torsdag.

– Jeg tipper at han er irritert over å måtte endre opplegget. Jeg mener at det blir umulig å komme utenom en Petter Northug i form, men jeg tror ikke at han må vinne NM-sprinten for å bli tatt ut.

Elsker og hater Northug

GAMMEL VENN: Eirik Myhr Nossum (t.v.) var trener for Northug tidligere. Nå bidrar han rundt sølvvinner Hans Crister Holund i Lyn. Foto: METTE BUGGE

– Det blir alltid sirkus Northug når han kommer. Det er ekstra pirrende at det er to brødre som kjemper om VM-billetter i sprint, sier Kjetil Kroksæter, kommentator i Adresseavisen. Han forteller at han aldri i løpet av 25 år i NM kan huske et tøffere uttak.– Det er syv som nesten er like gode, men jeg tror Eirik Brandsdal og Ola Vigen Hattestad allerede har en plass. Det betyr at Petter Northug fort kan sette ut sin egen bror Tomas av laget. Jeg tror forøvrig ikke ledelsen kommer til å være redd for å vrake Petter, hvis resultatet ikke er der. Man har jo en Sondre Turvoll Fossli, som har vært i finalen i alle verdenscupsprintene. Han kan bli vanskelig å komme utenom.

Foruten disse er det Pål Golberg og Finn Hågen Krogh som har levert på sprint denne sesongen.

– Hvorfor er det slik at mange enten elsker eller hater Northug?

– Det har noe å gjøre med at han er veldig annerledes og utfordrende. Det er en fasinasjon i måten han fremstår på. Sprinten i NM blir et høydepunkt på grunn av ham. Ellers ville det vært kjedelig. Hvis Petter Northug leverer, får de en vinnerskalle i VM.

For mye søl

Tidligere langrennsløper, nå TV2-ekspert, Odd-Bjørn Hjelmeset, tror ikke det er noe problem at Northug måtte hjem fra høyden i Italia før planlagt. Det han synes er trist er at kommunikasjonen mellom Northug-leiren og landslagsledelsen ikke har fungert.

Northug trodde han slapp NM-sprinten, mens for trener Arild Monsen var aldri det noe tema. I alle fall ikke når det er så mange gode som ønsker å være med på VM-laget i den øvelsen.

– Det er for mange kokker, mener Hjelmeset, og tenker både på Northug-leiren og landslagsledelsen.

– Det er for mange som snakker med hverandre, legger han til.