LENZERHEIDE: Avstanden opp til Martin Johnsrud Sundby virker håpløs lang. Etter at Røa-løperen var suveren på tremila i Lenzerheide, leder han Tour de Ski med ett minutt og 18 sekunder på Petter Northug. Didrik Tønseth er tredjemann, halvannet minutt bak Sundby.

Søndag er det ti kilometer jaktstart i Lenzerheide. Bak Northug og Tønseth jager russiske Sergej Ustiugov, Sjur Røthe og Finn Hågen Krogh. Northug ser for seg at han og Tønseth kan samarbeide for å holde konkurrentene bak, og eventuelt kappe inn på Sundbys forsprang.

— Må jobbe sammen

— Hvis jeg og Didrik kommer sammen, så må vi jobbe sammen. Jeg kommer nok til å finne en fornuftig åpningsfart og Didrik kommer sikkert til å åpne ganske tøft, sier Northug til Adresseavisen.

KOM TIL KORT: Petter Northug hadde ikke mulighet mot Martin Johnsrud Sundby i Lenzerheide lørdag. Foto: Kim Nygård

— Hvis vi får kontakt så må jeg prøve å kjøre litt i lett-terrenget, og så kan Didrik ta motbakken mot toppen. Det tror jeg blir den riktigste måten, fortsetter han. - Det kan altså bli et trøndersamarbeid?

— Det kan det absolutt. Vi må sette oss ned med løypeprofilen i kveld og se litt på det i morgen. Vi må ha en plan én, to og tre, sier Northug.

I en egen klasse

Martin Johnsrud Sundby var i en egen klasse på tremila i regnfulle Lenzerheide. Northug tror bare feil kan hindre ham i å ta sin tredje strake Tour de Ski-seier.

— Han har det i lomma si. Jeg har fått mange spørsmål om dette i dag. Martin har fått perfekte svar. Han vinner touren hvis han ikke gjør noen feil.

For Northugs del ser det ut til at han heller ikke i sitt tiende forsøk skal lykkes med å gå til topps.

— Jeg er veldig fornøyd. Jeg har fått en veldig god start, og har fått en luke til Dario Cologna og Alex Harvey, og også Belov, Legkov og Manificat. Husk at jeg trenger de sekundene jeg kan få før sisteetappen.

  • Hvis jeg og Didrik kommer sammen, så må vi jobbe sammen. Petter Northug

Mangler ett gir

— Hva mangler du for å være på Sundbys nivå?

— Jeg mangler det siste giret. Martin er i utrolig god form og sterk. Følelsesmessig gjorde jeg mitt beste løp på tremil i år. Jeg har hatt en ganske riktig pil med tanke på at Tour de Ski er årets viktigste løp, sier Northug til Adresseavisen.

MAKTDEMONSTRASJON: Martin Johnsrud Sundby viste sin styrke overfor konkurrentene. Foto: Kim Nygård

Etter en overraskende sterk sprint fredag er Didrik Tønseth fra Byåsen på god vei mot sin første pallplassering i Tour de Ski. Opp monsterbakken er han sannsynligvis langt sterkere enn Northug. Tønseth er mer enn klar for et samarbeid.— Jeg tror Petter ser mer og mer på andreplassen. Jeg vet at han kan ta meg på klassisksprinten i Oberstdorf tirsdag. Jeg tror begge er tjent på samarbeid på søndagens jaktstart.

Går for andreplass

- Hvordan vurderer du sjansen for andreplass?

— Det er mulig. Vi er noen skumle bak oss i Sjur Røthe og Finn Hågen Krogh. Man skal se opp for Sjur Røthe, sier Tønseth.

Sundby tar ingenting for gitt selv om han har skaffet seg en meget solid ledelse.

— Vi visste at den første helga i Lenzerheide kunne by på store differanser, og det har den også gjort. Plutselig får jeg ett minutt i sekken på sprinten i Oberstdorf, sier mannen som har ledertrøya i Tour de Ski.

SE VIDEO: