BEITOSTØLEN (adressa.no): I dag starter langrennssesongen på Beitostølen. Det første som møter publikum på skistadion er tre gigantiske trailere. To av dem tilhører Norges skiforbund og huser landslagets smørere.

Nå forteller smøresjef Knut Nystad til adressa.no hva som er bakgrunnen for at landslaget for noen år siden investerte i en diger smøretrailer, som i fjor ble erstattet med en enda større.

Kan være livsfarlig

Smøretrailerne står frem som symboler på de enorme ressursene til det norske landslaget, sammenlignet med andre nasjoner. Men årsaken til investeringen handler slett ikke om at smørerne ønsker et liv i luksus.

Gigantisk: I den nye smøretraileren, som Norge fikk i fjor, blir smørernes arbeidsmiljø enda bedre ivaretatt. Foto: RICHARD SAGEN

— Vi har prøvd å fortelle folk hva som er årsaken til at vi har denne traileren, men har kanskje gjort en altfor dårlig jobb, sier Nystad.Han viser til en rappport som Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) utarbeidet for noen år tilbake. Der kom det frem at bruk av fluorpulver, som blir hyppig brukt av landets beste skismørere, rett og slett kan være livsfarlig.

Skummel lesning

— STAMI kom til meg og sa: «Høyst sannsynlig kommer noen av gutta dine til å få kreft, hvis dere ikke foretar dere noe». Da var jeg nødt til å ta affære, sier Nystad til adressa.no.

- Hvordan reagerte du på rapporten den gangen?

— Det var helt klart en aha-opplevelse. Vi hadde aldri trodd at smurningen inneholdt slike ting som kom frem. Det var ikke hyggelig lesning. Da jeg leste rapporten, tenkte jeg at dette var skummelt.

Nystad trekker ene og alene frem HMS (Helse, miljø og sikkerhet) som årsak til at de norske smørerne drar verden rundt med smøretraileren. Stadig flere nasjoner har de siste årene gått til innkjøp av lignende trailere.

Maske og ventilasjon

— Vi har forsøkt å skape et miljø der folk kan ha en viss forventning om hvordan arbeidsplassen skal se ut hver dag. Det er akkurat som at bilmekanikere kan forvente at de skal stå inne i verkstedet om vinteren. HMS er viktig og det har ført til at vi har investert i dette.

Fortsatt er det imidlertid nasjoner som ikke har ressurser til å ha sin egen smøretrailer. På nivået bak de aller beste her til lands er forholdene for smørerne langt dårligere enn det landslaget kan tilby.

— Vi oppfordrer til god ventilasjon og at man bruker maske. For den som legger pulver på skiene en gang hver 14. dag er ikke dette noe å bekymre seg over. Det er eksponering over tid som er det verste, forklarer Nystad.

Økt kontinuitet

Han mener investeringen i smøretrailer har bidratt til økt kontinuitet i den norske smøreleiren.

— Det er bra for de som sitter hjemme, at de vet at vi har gjort vårt beste for å skape en trygg arbeidsplass. Den første smøretraileren vår hadde sentral ventilasjon. På den vi har nå, er forholdene enda bedre, ved at vi har lokal ventilasjon. Vi fjerner all forurensing der den blir skapt.

- Er det noen av smørerne som har fått skader?

— Man hører jo om folk som tipper over og får Cera-sjokk. Om noen har fått kreft som følge av Cera, det har jeg ikke hørt om. Jeg vet ikke om det har skjedd, sier Knut Nystad.