NEW YORK: — Vi måtte ta noen grep etter kampen mandag, innrømmer far til Magnus Carlsen, Henrik.

Mandag tapte Carlsen for første gang i dette mesterskapet. Det gjør noe med hodet.

I et tidligere intervju har Magnus Carlsen sagt noe sånt som dette:

- Hender det at du ikke tenker på sjakk?

— Nei.

- Tenker du på sjakk nå?

— Ja.

Noen personer er slik. Magnus Carlsen er slik, men likevel kan han ikke gjøre sjakk til en 24/7-greie. Noe som opptar hjernen alle døgnets våkne timer. Det er en balansekunst.

Magnus Carlsen etter det niende partiet som endte med remis. Foto: NTB SCANPIX

Oppvasken

Du har tapt et sjakkparti. I timevis har du sittet ved sjakkbrettet. Kanskje så mange som seks eller syv timer. Du har vurdert tusenvis av muligheter for hvordan du skulle gjøre ditt neste trekk. Samtidig vet du at det er kun 18 timer til du skal sette deg til det samme sjakkbrettet for å spille et nytt parti sjakk.

Du skal ha rensket hode. Den forrige kampen har kvernet. Du skal være klar til på nytt til vurdere, vurdere og vurdere nok en gang hvordan du skal slå til i neste trekk. Det er ingen rom for feil, det er ingen steder å flykte. Skal du bli verdensmester, har du bare én mulighet.

Rydd opp i hodet og gå på.

Magnus Carlsen sammen med manager Espen Agdestein etter det niende partiet. Foto: NTB SCANPIX

Det er dette Magnus Carlsen er så god til. Selv om han har et vinnerhode som er mer intens enn kanskje noen i norsk idrett, så må også han rydde opp etter en kamp.— Det er veldig mange sjakkspillere som ikke klarer å få trekkene ut av hodet, sier stormester og tidligere toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund Jonathan Tisdall.

Men selv et tapt parti er som regel ikke nok til at den norske regjerende mesteren til å falle ut. Han er flink til å klare å få til en full opprenskning i hodet etterpå.

— Dette med å gjøre seg ferdig med et parti, er et kjempeproblem for sjakkspillere, sier Atle Grønn, Aftenpostens sjakkspaltist.

Familien er viktig

Magnus Carlsen har sitt eget system for å rydde opp i gamle partier.

For ham handler det om å slappe av og ha folk rundt seg som han stoler på og kjenner. Ofte er det familien med på tur.

Men tro ikke at han slutter å bruke hodet. Det hender at han ser film eller sport på TV. Men ofte handler det om andre spill. Ofte kortspill som bridge, men det hender også at de drar frem brettspill. Søsteren Ellen Carlsen kunne tidligere i uken fortelle at de hadde tatt frem brettspillet Avalon på hotellet i New York.

Dette er et strategispill som også krever tankevirksomhet og resonnement. Og en del kortspillene er ikke av den sløvende flakstypen. Ofte kortspill som krever at bedrives strategisk tankevirksomhet.

Søvn, viktig problem

Det handler om å få hjernen ned fra fullstendig høygirjobbing til et normalt nivå. Det har også betydning for det som skal skje når lysene slukkes.

— Det er veldig viktig å få nok søvn. Søvn er avgjørende når du driver på med slike mentale øvelser, sier Jonathan Tisdall.

— Generelt har Magnus et godt sovehjerte. Men alle toppsjakkspillere har visse utfordringer med søvn i viktige turneringer og i viktige matcher. Men jeg tror Magnus har sovet bra i de siste turneringene, sier pappa Henrik Carlsen.

Carlsens metode

Han kan fortelle at de etter mandagens kamp tok noen grep for å få humøret opp igjen etter affæren som endte med at han stakk av fra pressekonferansen og fikk en bot.

Det handler mye om det samme som han har holdt på med lenge.

Magnus Carlsen har funnet sin metode. Han er ivrig til å bruke kroppen sin på hviledager. Han får med seg et utvalgt gjeng til å spille basketball eller fotball. Metoden har fungert svært bra i de to foregående VM. Men fasilitetene for å drive fysisk trening er ikke like tilrettelagt i New York som de var i Sotsji i 2014. Da lå basketballbanen rett utenfor hotelldøren. Der hadde han også rikelig med plass og rom til å "leke" sjakkstølheten ut av kroppen sammen med familie og teamet.

LEST DENNE? Sjakksjef forutså Carlsen-tapet i runde 8. Her er tegnene han oppdaget

Individuelle tilpasninger

Mike Klein er blitt kåret til USAs beste sjakkjournalist to ganger. Han er innholdssjef for det store sjakknettstedet Chess.com. Han er også en anstendig sjakkspiller og har mange ganger opplevd at et tap eller en seier, for den del, har vært umulig å få ut av hodet.

— Carlsens metode med å ha mye folk rundt seg etter et parti ville aldri fungert for meg. Det ville bare vært til irritasjon. Jeg må ta meg en spasertur helt alene for å få et trekk ut av hodet.

Han forteller at det er mange veier til å oppnå et klart hode.

— Jeg tror at alle spillere har en metode som de bruker for å klare hjernen etter de tøffe partiene. Det har hendt at jeg har tapt kamper og tenker at jeg skal ta knekken på min neste motstander. Det er farlig og du må spille dine partier objektivt. Jeg sluttet å spille konkurransesjakk da skuffelsen over tap ble større en gleden over å vinne, forteller Mike Klein.

Hør siste utgave av Aftenpodden Sport: Hva har Karjakin og Drillos til felles?