Banksjef Kenneth Engedal i Spareskillingsbanken. Foto: Roald Ankersen
Elisabeth (2).png

— Om man ikke får like lav rente som de beste bankene i landet, så bør man bytte. Bankene har tjent godt de siste årene og har mye å gå på. De klarer seg fint uten snille kunder, mener Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder i Finansportalen.

Mange ringer

Flere banker melder om at mange kunder henvender seg til dem for tiden for å diskutere sine egne rentebetingelser. Mange får også satt ned utlånsrenta etter en kort telefonsamtale eller en epost. Det bekrefter flere banker.

— Vi oppfordrer dem som mener de ikke har riktig rente om å kontakte oss, sier direktør stab i Sparebanken Sør, Rolf H. Søraker. Han sier at mange av deres egne kunder vil snakke om renta for tiden.

— En del får lavere rente. For eksempel kan også boligen ha fått økt verdi, sier Søraker.

LES OGSÅ:

Elisabeth (2).png

70.000 sjekketElisabeth Realfsen forteller at de har seks ganger så høy trafikk på Finansportalens boliglånskalkulator som på samme tid i fjor. Der sjekker kundene hvilke rentebetingelser som gis i alle landets banker.

— Siden årsskiftet har vi hatt ca 70.000 unike sidevisninger på vår boliglånssammenlikning, mot cirka 12.000 i samme periode i fjor. Det er en indikator på at folk vil sjekke egne betingelser opp mot hva de kan få andre steder, sier Realfsen.

Henvendelsene er også et resultat av økt fart i boligmarkedet, også det som følge av lave renter.

Fortsatt lojale

Finansanalyseselskapet Cicero Analytics melder også om at mange nå ber om lavere rente.

— Bankene vi har vært i kontakt med melder om generelt høy trafikk av kunder som forhandler på renta, som følge av Norges Banks rentenedsettelse og mye oppmerksomhet i media om både styringsrenta og bankenes rekordlave renter. I tillegg opplever bankene stor interesse for fastrente, sier direktør Jørgen Baardsen.

LES OGSÅ:

Selv om det er stor interesse for å forhandle egen lånerente ned, er nordmenn fortsatt lojale.

— Om det skiller 0,10 - 0,20 prosentpoeng til de beste tilbudene i markedet, vil antageligvis ikke dette være tilstrekkelig for å øke mobiliteten i markedet nevneverdig, sier Baardsen.

Norsk Finansbarometer fra 2014 sa at kun fire prosent byttet hovedbank året før. Flere banker bekrefter trofastheten.

Hard konkurranse

— Vi opplever mer dialog, men ser ikke at det er så mange flere kunder som bytter bank, sier Rolf H. Søraker i Sparebanken Sør.

Banksjef Kenneth Engedal i Spareskillingsbanken. Foto: Roald Ankersen

Banksjef Kenneth Engedal i Spareskillingsbanken bekrefter at flere ringer dem også. En del får satt renta ned, dersom gjeldsgrad, verdivurdering og inntekt tilsier det.— Det er hard konkurranse for tiden. Det er også en ting vi tar med i vurderingen, sier Engedal. Han kan melde om lavere terskel for å bytte bank, men om kundene får konkurransedyktige vilkår vil de helst bli der de er.

Få bytter

Kommunikasjonsmedarbeider Espen Brynsrud i DNB sier mange vil snakke om renta.

— Det er stor konkurranse, så vi strekker oss for å beholde dem, sier han. Også landets største bank har mange telefoner og eposter fra kunder for tiden.

— Vi oppfordrer kunder til å ta kontakt. Det er det også mange som gjør. Interessen er betydelig større enn tidligere.

— Er det mange som bytter?

— Nei, kundene er absolutt lojale, sier han.

- Lett å bytte

Redaktør Elisabeth Realfsen i Finansportalen sier det er lett og billig å bytte bank.

— Først bør man sjekke Finansportalen eller andre steder der man kan sammenligne boliglånsrenta. Deretter tar man kontakt med sin egen bank og spør om å få like lav rente som den laveste. Man bør forvente det beste, hvis ikke bør man bytte bank, sier hun.

— Er ikke det dyrt og vanskelig?

— Nei. Etableringsgebyret er bakt inn i den effektive renta som bankene oppgir, så det er allerede regnet inn når du sammenligner, sier Realfsen. I tillegg må det ny tinglysning til. Tinglysningsgebyret er 200 kroner ved refinansiering innenfor samme låneramme, ifølge Kartverket. Realfsen sier at det kommer noe egen tidsbruk i tillegg, som å skaffe en verdivurdering av egen bolig. Flere eiendomsmeglere gjør dette gratis. Banker har også egne systemer for å vurdere verdien på boligen din.