— Breivik lider av paranoid schizofreni

Breivik var psykotisk da han utførte terrorhandlingene og fortsatt psykotisk da han ble observert av de sakkyndige, ifølge psykiater Torgeir Husby og rettspsykiater Synne Sørheim som har vurdert hvorvidt den terrorsiktede er tilregnelig.

Den rettsmedisinske kommisjon skal nå ta stilling til de to rettspsykiatriske sakkyndiges rapport. En uttalelse som enten støtter eller bestrider konklusjonene, er ventet før jul.

Breivik kan holdes innesperret selv om han blir frisk

Det opplyste statsadvokat Inga Bejer Engh på pressekonferansen tirsdag. Engh viste til en lite brukt bestemmelse som sier at en person kan holdes bak lås og slå selv om vedkommende skulle bli erklært frisk, såfremt det kan godtgjøres at personen utgjør en fare for samfunnet.

Rettssaken mot Breivik kan bli mer omfattende

— Det vil uansett bli ført en rettssak mot ham, og den vil belyse det som har skjedd på samme måte som om det var påstand om straff, sier direktør Tor Langbach i Domstoladministrasjonen til NTB.

Bevisførselen knyttet til straffeutmålingen kan derimot bli noe annerledes og ta mer tid dersom Den rettsmedisinske kommisjonen slutter seg til de rettsoppnevnte psykiaternes rapport, Langbach.

Påtalemyndigheten vurderer om Breivik må på sykehus

På spørsmål fra en journalist under pressekonferansen, svarte statsadvokat Inga Bejer Engh at dette er noe påtalemyndigheten må vurdere.

— Vi må vente og se. Vi avventer uansett konklusjonen fra rettsmedisinsk kommisjon, sier Engh. (©NTB)

Tror Breivik-vurdering kan påvirke erstatningene

— Skadeerstatningsloven åpner for å lempe på erstatningen hvis gjerningsmannen erklæres sinnssyk, sier bistandsadvokat Arvid Sjødin til Aftenbladet.

Han mener imidlertid at dersom det blir lempet på erstatningskravene, vil regjeringen og Stortinget uansett gripe inn.

Ber bankene om å styrke egenkapitalen

Tirsdag offentliggjorde Norges Bank sin siste rapport om finansiell stabilitet. Den internasjonale uroen og utsikter til svekket vekst bidrar til at det finansielle systemet i Norge er mer utsatt nå enn for et halvt år siden, da sentralbanken kom med sin forrige rapport.

Til tross for gode resultater hittil i år og en god kapitaldekning, peker Norges Bank på at bankene på kort sikt kan få en utfordring med sin avhengighet av utenlandske finansieringskilder.

700.000 laks kan være på rømmen

De to oppdrettsanleggene, som eies av Marine Harvest og Salmar, meldte om rømningen tirsdag, melder NRK.

— Vi aner ikke hvor mye fisk som har rømt, men det var minst 350.000 i hver. Det er sannsynligvis snakk om store mengder oppdrettslaks fra de to anleggene, så dette er tragisk, sier fiskeforvalter Anton Rikstad til NRK.

Fiskeridirektoratet var tirsdag ettermiddag på vei til anleggene på Osen og Roan for å undersøke hva som har skjedd og for å sikre området.

Sikrer importsmør til julebaksten

Tollen på smør settes ned fra 25,19 kroner per kilo fra 1. til og med 31. desember, opplyser Statens landbruksforvaltning.

Direktør Jørn Rolfsen sier til NTB at importsmøret trolig vil være på plass i butikkene i neste uke dersom aktørene som etterspør utenlandsk smør allerede nå er ute med følere i markedet.

Overraskende mange barn døde under eller etter fødsel

Studien viste også at 68 prosent av de fødende som fikk barn med alvorlig skade eller der barnet døde, hadde en mangelfull overvåking. I tillegg ble overvåkingen feiltolket av helsepersonell, skriver Side 2. — Vi var klar over mye av dette på forhånd, men at tallet skulle være så høyt ante vi ikke. 68 prosent er overraskende mange, sier Lars T. Johansen i Statens helsetilsyn.

(©NTB)