EIGERSUND: Seksjonen er oftest omtalt som "Nordsjøseksjonen" siden den er mest kjent for etterforskning rettet mot petroleumsvirksomheten på norsk sokkel nord til 62. breddegrad. Men den samme seksjonen undersøker og eventuelt etterforsker også arbeidsrelaterte sjø— og drukningsulykker samt alle typer miljøsaker på land innenfor eget politidistrikt. Det vi kan kalle fritidsulykker ved hav og strand etterforskes derimot lokalt via nærmeste politi- eller lensmannskontor, skriver Aftenbladet.no.

Storslått natur

Filmklipper Magne Østby forteller at mye av filmprosjektet "Skumringslandet" er basert på Rogalands storslåtte natur.

— Det å fange mektige stormscener var ment som prikken over i-en, sier Østby. Og da naturkreftene spilte opp med storm og store bølger som slo innover strendene, ble det klarert at produsent Daniel Henriksbø og fotografene Henning Høifødt og Mats Bjarg kunne dra ut på eget initiativ selv om søndagen egentlig var fridag. Slik er det nemlig i filmbransjen: Når først anledningen byr seg for å fange et spesielt lys, stemning eller vær, så griper man den. Alt kan nemlig ikke planlegges mange dager, for ikke å si måneder, i forveien.

Østby legger uansett ikke skjul på at filminnslag fra storm og store bølger sto i manuskriptet og at de planlagte opptakene derfor må oppfattes som arbeidsinnsats.

— Hvordan ble HMS (Helse-, miljø- og sikkerhet) håndtert i Skumringslandet?

— Dette er ikke mitt bord, men så vidt jeg vet var alt på plass. Det har vært lagt stor vekt på sikkerheten, sier Østby.

Vil vite mer

Produsenten Daniel Henriksbø og hans to fotografer hadde parkert varebilen med filmutstyr i enden av en vei som fører inn i Stapnes hyttefelt og ned til omkring 100 meter fra havet. De hadde så gått nedover på glatte steiner og berg for å rekognosere – altså finne ut de beste kameravinklene. Så ble de tre slått overende av en stor bølge. Den neste bølgen var enda større og skylte Henriksbø og Bjarg på havet. Høifødt klarte på mirakuløst vis å klore seg fast.

Det var ingen andre vitner til ulykken.

Per Kristian Haaland er politiadvokat ved Nordsjø-/Miljøavdelingen i Rogaland Politidistrikt.

— Hvis innledende avhør ved Eigersund politistasjon indikerer at dette har vært en arbeidsulykke, så overtar vår seksjon. I så fall vil vi gå inn i saken med bistand fra blant annet Arbeidstilsynet. I første fase av slike saker vil vi først vite mer om hendelsesforløpet. Deretter vil vi vurdere det som er kommet frem opp mot Arbeidsmiljøloven, risiko og eventuelt det som kalles sikker-jobb-analyse, sier Haaland.

Om dette igjen fører til at saken blir henlagt som arbeidsulykke uten mistanke om straffbare forhold eller ei, er selvsagt for tidlig å si.

Tilsagn

Det er filmselskapet Vidvinkel Film Ltd. som frem til ulykken har produsert "Skumringslandet" med Daniel Henriksbø som produsent og Paul Magnus Lundø som manusforfatter og regissør.

Vidvinkel Film Ltd. er et norsk utenlandsregistrert selskap fra 2009 med forretningsadresse først i Storbritannia og så siden rettet til Kvinesdal der daglig leder og styreleder Daniel Henriksbø bodde. Lundø er oppført som kontakt i Vidvinkel Film Ltd. og opprettet i 2006 sitt eget selskap Dvale film/Hibernation Pictures i Sokndal.

Filmen Skumringslandet har fått tilsagn om 1,28 mill. fra Filmkraft innenfor et totalbudsjett på 5,3 mill.