Foto: Scanpix-Reuters

TRIPOLI: Reuters-reporteren på stedet sier at Gaddafi-lojale styrker først forsøkte å forsvare det strengt bevoktede hovedkvarteret, men at det virket som om de ga opp motstanden raskt.

– Jublende opprørssoldater strømmet inn på det store, inngjerdede området mens de skjøt i luften for å feire, forteller reporteren.

Det er ikke kjent om Gaddafi befinner seg inne i hovedkvarteret, men ryktene går om at han har forskanset seg i en underjordisk bunker der.

Samtidig opplyser den russiske sjakkmesteren Kirsan Iljumizjinov, som besøkte den sjakkinteresserte Gaddafi i juni, at han hadde snakket med den libyske lederen på telefon tirsdag. Ifølge Iljumizjinov sa Gaddafi da at han var i Tripoli, og at han ikke hadde planer om å forlate byen.

Bombet

Ifølge Al Jazeeras korrespondent i Tripoli har flere NATO-fly tidligere i dag angrepet hovedkvarteret, der Gaddafi antas å gjemme seg.

Samtidig pågår det harde kamper mellom opprørsstyrkene og Gaddafi-lojale styrker rundt det tungt bevoktede anlegget.

En talsmann for NATO sa tidligere på tirsdagen at forsvarsalliansen ikke vet hvor Gaddafi er, og at den ikke ser på ham som et mål.

– Hvis du vet det, fortell meg det. Jeg har ikke peiling, og jeg er ikke så sikker på om det faktisk betyr noe ettersom løsningen på denne situasjonen vil være politisk og Gaddafi ikke har en nøkkelrolle lenger, sa militærtalsmann Roland Lavoie tirsdag på spørsmål om han visste hvor Gaddafi befinner seg.

Lavoie la til at han forstår den symbolske verdien Gaddafis nærvær kan ha for hans tilhengere, men at de fleste ikke ser på diktatoren som en del av løsningen på konflikten i Libya lenger.

Uttalelsen kom kort tid etter at nyhetsbyrået AFP meldte at Gaddafis sønn, Saif al-Islam, skal ha sagt at Gaddafi befinner seg i Tripoli. Tirsdag har det pågått harde kamper mellom libyske opprørere og Gaddafis soldater i hovedstaden.

Tidligere på dagen uttalte forsvarsalliansen at det nærmet seg slutten på konflikten i Libya.

– Enden er nær for Gaddafi, sa NATOs talsperson Oana Lungescu.

– Gaddafi-regimet kjemper en tapt kamp.

Flere medier melder at opprørerne har startet angrepet på Gaddafis boligkompleks Bab al-Aziziya, hvor det mistenkes at diktatoren kan befinne seg. Samtidig rapporterer Al Jazeeras korrespondent at Gaddafis styrker trekker seg tilbake til hans hjemby Sirte.