KRISTIANSAND: – Dette er veldig stort for oss. Det bekrefter at det kan komme store ting fra små steder, sier regissør Steffan Strandberg til Fædrelandsvennen.

Oscar

Den kritikerroste kortfilmen «Himmelen bak huset» er ett av ti norske bidrag under CICFF, som arrangeres 21.–30. oktober. Totalt er over 200 filmer fra nærmere 40 land plukket ut til den 28. utgaven av festivalen. CICFF er den eneste barnefilmfestivalen i verden med Oscarkvalifiserende status, det vil si at prisvinnerne kan bli Oscar-nominert.

Strandberg har visst om utvelgelsen til Chicagofestivalen noen uker, og han har prøvd å forklare det for hovedpersonen i filmen, sønnen Kurt Baatz Strandberg (8).

– Han er Manchester United-fan, så jeg sammenlignet det med at han skulle spille en kamp for United. Det er ikke sikkert han scorer, men det er veldig gøy å spille, forklarer regissøren.

Smoking

Nå gleder Strandberg junior seg til Chicagotur. Men først må pappa skaffe en smoking i størrelse åtte år.

– Jeg hadde ikke fått til filmen uten han. Han gjorde en veldig bra skuespillerprestasjon, med tanke på at han var helt blank og uerfaren som skuespiller. Det faktum gjør også at filmen får ekstra oppmerksomhet, sier Strandberg.

Den 25 minutter lange kortfilmen er Strandbergs debut innenfor fiksjonsfilm. Tidligere har han laget flere titalls dokumentarer, og da blandet han ofte drømmeaktig poesi med streng realisme. Det har han lykkes med også i «Himmelen bak huset».

Fiksjon

– Det er en bekreftelse på at jeg har noe å fare med som filmskaper innenfor fiksjonsfilm. Filmen har et filmspråk som kan vekke oppmerksomhet utenfor Norges grenser, sier Strandberg og tenker på at filmen kun inneholder tre minutter med dialog, resten er bilder og musikk.

– Og det skjønner de like godt i India som her i Norge, sier regissøren, som tror filmen kan slå an internasjonalt.

– Jeg tror den kan få et stort internasjonalt liv, også fordi den tar opp universelle tema, som liv og død. Og nå får filmen den ultimate starten, gjennom verdens største barnefilmfestival, avslutter filmskaperen.