Stein Kruse har vitenskapen med seg i sitt yrkesvalg som toppsjef for cruiserederiet Holland American Line.

Les også:

  • — Arbeidsgivere må se forbi trynefaktoren

ER DET TILFELDIG, eller finnes det en sammenheng mellom det navnet enkelte er furnert med – og den stillingen eller det yrket de innehar?

Spørsmålet er ikke så hinsides som det kanskje kan lyde. Forskningen har forlengst kastet seg over fenomenet og sogar greid å gi det et navn ingen forstår; aptonym. Eller aptronym, for å gjøre saken enda mer ubegripelig. Ikke desto mindre hevdes det, med krav på vitenskapelighet, blant annet fra den amerikanske professoren Ernest Abel ved Wayne University, at personer med dok, doc eller med i navnet har økt sannsynlighet for å bli leger.

Helten Raymond Og Abel gir seg ikke med det: Ifølge nettstedet forskning.no viser mannens analyser at de første bokstavene i en leges navn også har sammenheng med vedkommendes spesialfelt. Og dette er kanskje godt nytt for store deler av Østfolds mannlige befolkning: Abel påviser nemlig med sin forskning at forbausende mange radiologer, eller røntgenleger, heter Raymond.

Temaet er også jevnlig gjenstand for munter fabulering i selskapslivet. Og det tar vanligvis ikke lang tid før porselensmaler Kopp, tannlege Røskeland og den meget forhenværende lederen av Landslaget mot drukningsulykker, Badendyck, trekkes frem fra herbariet.

Fenomenet blir gjerne omtalt i fortid, som om dette skulle være noe som hører forrige generasjon til.

Bobler og promille Så feil kan man ta. Den som følger våkent med på hva som skjer i mineralvannbransjen vil for eksempel vite at mannen med en fremskutt jobb som informasjonsmedarbeider hos produsenten Ringnes bærer det boblende navn Bruusgård. Og legger vil til noen promiller, så melder vinimportøren med det klingende navn Flaskerud seg også på arenaen. Og skulle det bli surr i sysakene etter alle disse forfriskningene, så er det alltids en mulighet til å be om bistand fra forskningsleder Telle i Statistisk sentralbyrå.

Ettersom vi med raske steg nærmer oss den kjølige årstid, kjennes det også betimelig å minne om at direktøren ved Polarmuseet i Tromsø bærer navnet Winther. Og skulle man ønske seg til varmere strøk når wintersno og kuldegrader herjer, så er det ikke umulig at det skjer med bistand fra cruiserederiet Holland America Line, ledet av nordmannen Stein Kruse.

Vi vrir hjernen for å komme på flere aktuelle eksempler, men vedgår at de små grå begynner å gå litt på tomgang i navnejungelen. Kanskje hjelper det å få løst opp ytre og indre spenninger av folk som skjønner seg på den slags? Dermed dukker kiropraktor Trykkerud opp i vår bevissthet.

Rygg på hjernen Og dermed blir også vår tanke så fri at vi snart støter på en antitese; En av Norges første hjerneforskere av et visst format bar av ukjente årsaker navnet Rygg. På samme måte som en av landets fremste zoologer er professor Elgmork, særlig kjent for sine banebrytende studier av bjørn, selvfølgelig. Til gjengjeld het mannen som regnes som det norske ølgjærets far Sopp – og Jarlsbergostens far var vitterlig professor Ystgaard.

Men hvordan skal vi makte å finne en link mellom navn og yrke hos min barndoms aller mest fnisefulle eksempel på innfult navneri, presten Berunka? Nei, det overlater vi til høyere makter å ordne opp i – gjerne til lyden av en religiøs folketone fra felespiller Buen.