VENNESLA: — Vi har nå fått en indikasjon på at vi har å gjøre med en alvorlig variant av E. coli. Vi har ikke fått bekreftede analyser ennå, men legesenteret har fått et foreløpig svar som viser dette, sier kommunalsjef for oppvekst i Vennesla, Kristin E. Robstad, til Fædrelandsvennen sent søndag kveld.

Hun presiserer samtidig at ingen av de to smittede småbarna, som er i 1-årsalderen, viser tegn til alvorlig sykdom.

Utbrudd

Fædrelandsvennen meldte lørdag om utbruddet av E. coli-varianten EHEC i Smååsane barnehage, som ble varslet internt i kommunen fredag etter at et andre barn ble påvist bakterien. Kommuneledelsen tok da grep etter egen smittevernsplan for å stanse spredningen.

Til nå har det vært uvisst om det har vært en farlig variant av bakterien de to barna har blitt smittet med. De første indikasjonene tyder nå på at det er den farlige varianten.Robstad sier at Smååsane barnehage vil åpne i morgen tidlig.

— Vi skjerper rutinene på håndhygiene, og alle barnehagene sender ut samme beskjed. Hvis noen oppdager at barnet har diaré, så må det meldes til legevakten umiddelbart, sier Robstad.

Nytt møte mandag

Til nå har legevakten mottatt 20 prøver fra barn og voksne med symptomer som diaré og oppkast. Mandag vil kommuneledelsen, kommunelegen og Mattilsynet ha et nytt møte om situasjonen.

— Vi er i beredskap, og vi tar denne indikasjonen svært alvorlig. Vi må likevel fortsatt vente på sikre svar på prøvene. Dette kan være en alvorlig situasjon, men selv om dette er den farlige varianten, så betyr ikke det at barna kommer til å bli alvorlig syke, sier Robstad.

Fredag ble det andre av to tilfeller av E. coli-varianten EHEC påvist hos et barn i barnehagen på toppen av Smååsane. To tilfeller defineres som et utbrudd, og kommunen valgte tidlig å ta alle forholdsregler for å hindre mulig spredning. Det første barnet fikk påvist EHEC for et par uker siden.