Ifølge Lonmin, selskapet som eier gruva, hadde om lag 27 prosent av den samlede arbeidsstokken kommet på jobb. Men få eller ingen av de 3.000 streikende arbeiderne var blant dem.

Lonmin opplyste senere på dagen at gruva har åpnet for drift igjen etter å ha vært stengt på grunn av streik og voldelige sammenstøt i halvannen uke. Samtidig kunngjorde selskapet at det hadde utvidet fristen for gruvearbeiderne til å komme tilbake på jobb.

— Sikkerhet ivaretatt

Lonmin kom med ultimatumet til de streikende mandag morgen, få dager etter de blodige sammenstøtene under streiken som krevde til sammen 44 menneskeliv.

Samtidig ba selskapet alle de 25.000 ansatte og 10.000 kontraktsarbeiderne som er tilknyttet gruva, om å møte på jobb mandag og forsikret at sikkerheten er ivaretatt.

— Vi kommuniserer med resten av de ansatte som ikke har hatt mulighet til å komme på jobb på grunn av volden. Politiet mener det er trygt å komme på jobb igjen, het det i en kunngjøring fra Lonmin.

Mange drept

Om lag 3.000 gruvearbeidere gikk ut i en ulovlig streik 10. august, med krav om blant annet bedre lønn. Men streiken ble fort preget av sammenstøt mellom rivaliserende fagforeninger.

Til sammen ti personer ble i begynnelsen av forrige uke drept da gruvearbeidere væpnet med macheter og kjepper gikk løs på hverandre.

Men den største tragedien skjedde torsdag da politiet skjøt og drepte 34 arbeidere i et forsøk på spre demonstrantene. (©NTB)