169 representanter stemte ja til regjeringens innstrammingstiltak, mens 168 stemte mot. Forslaget gikk gjennom fordi sosialistregjeringens støtteparti, de katalanske nasjonalistene i partiet CiU, avsto fra å stemme. Opposisjonen, med det konservative Partido Popular (PP) i front, stemte mot.Pakken innebærer blant annet at offentlig ansatte vil få lønnen redusert med 5 prosent, pensjoner fryses og offentlige investeringer kuttes. Også lønnet til statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero og hans regjeringskolleger kuttes. Planene om en stønad til nybakte foreldre, som var ment å få opp landets svært lave fødselsrate, droppes.

Den spanske regjeringen er under hardt press og må gjennomføre omfattende spartiltak for å redusere det store budsjettunderskuddet, som i fjor var på 11,2 prosent av bruttonasjonalprodukt. Målet er å få underskuddet ned i 3 prosent, som er grensen for budsjettunderskudd i eurosonen, innen 2013. Fagforeningene har varslet streik blant offentlig ansatte 8. juni i protest mot sparetiltakene. En av Spanias største paraplyorganisasjoner for fagorganiserte, nemlig CCOO, planlegger også en generalstreik.

Tiltakene er ment å berolige finansmarkedene, som frykter at gjeldskrisen i Hellas skal spre seg til andre land i eurosonen. (©NTB)