STAVANGER / KRISTIANSAND: Avinor opplyser tirsdag morgen at aske over de sørvestlige delene av Norge vil ramme fly— og helikoptertrafikken fra Sola og Karmøy fra og med klokken 08.

Foreløpig er tettheten av partikler i askeskyen på såkalt medium nivå. Det innebærer at Avinor tilbyr lufttrafikktjenester, og at det er tillatt for flyselskap å fly, så fremt de har de nødvendige godkjenninger fra Luftfartstilsynet. Men foreløpig har ikke norske flyselskap disse nødvendige godkjenningene, ifølge Avinor, skriver Aftenposten.no.

- Derfor kan flygninger i sørvest-Norge, altså fra flyplassene Stavanger Lufthavn Sola og Haugesund Lufthavn Karmøy, bli kansellert i dag, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til Aftenposten.no ved 07.30-tiden tirsdag morgen.

- Sola-flygninger kanselleres

Alle flygninger til og fra Sola flyplass i Stavanger kanselleres fra klokken åtte tirsdag morgen. Det bekrefter lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen overfor VG Nett.

- Fra og med klokken åtte vil askeskyen få betydelig innvirkning på flytrafikken til og fra Sola. Askekonsentrasjonen vil da være sånn at flyselskapene trenger en dispensasjon for å fly. Såvidt jeg vet har ingen denne dispensasjonen i dag. Det betyr full stans fra klokken åtte, sier han til nettavisen.

Ifølge lufthavnsjefen vil flystansen i første omgang gjelde frem til klokken 12. Da vil det bli gjennomført en ny vurdering.

Asken sprer seg til Sør-Norge

Asken som nå beveger seg inn over Sør-Norge kommer fra vulkanen Grimsvötn på Island. Vulkanen våknet lørdag kveld til liv og sendte en søyle av damp og aske mange kilometer til værs. Senere har intensiteten økt, og vulkanen spyr damp og aske 10-12 kilometer opp i luften.

Utover dagen tirsdag er det ventet at asken vil bre seg videre inn over Sør-Norge, og at den vil nå luftrommet over Kjevik etter klokken 14 i dag.

Fra før er flytrafikken mellom fastlands-Norge og Svalbard stansen etter at det er innført midlertidig fareområde her på grunn av askeskyen fra Island.

Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn sier at trafikken i dag ser ut til å gå som normalt fra Gardermoen, med unntak av rutene til og fra Stavanger og Haugesund, hvor det er usikkert.

— Trafikken går nå som normalt i morgentimene, og i de prognosene som foreligger ser det ut til at Gardermoen går klar av askeskyen fram til klokken 20 i kveld, sier Kobro til Aftenposten.no tirsdag morgen.

— Men det er uhyre viktig at publikum holder seg godt oppdatert gjennom sine flyselskap, sier Kobro.

Ber reisende holde seg oppdatert

Avinor ber de som skal ut og fly om å holde seg løpende oppdatert om sine flygninger gjennom sine respektive flyselskap og reisebyråer.