Lørdag ble det også oppdaget skadeverk på den avdøde forfatteren Astrid Lindgrens museumsgård Näs i Vimmerby.Ifølge svenske aviser har politiet mistanke om at brannene var påsatt, og redningsleder Tommy Lindström frykter at det er en sammenheng mellom de to brannene.

— Jeg kan ikke se noen naturlig forklaring på at to så kjente turistmål på et sted begynner å brenne i løpet av så kort tid, sier han.

Redningstjenesten fikk beskjed om brannen i papirbruket i Ösjöfors litt før klokken 3, men da de første brannbilene kom til stedet, var det allerede for sent å redde turistattraksjonen.

Midt under slukningsarbeidet gikk alarmen ved Gibberyds gård i Rumskulla, som i Lindgrens bøker heter Katthult, der filmene om «Emil i Lönneberget» ble spilt inn på begynnelsen av 1970-tallet.

— En del av redningsstyrken ble dirigert dit fra Ösjöfors, men vi kunne verken redde snekkerboden eller uthuset ved siden av, sier Lindström.

Ösjöfors handpappersbruk var Sveriges eldste bevarte papirbruk. Det ble bygd i 1777. Forfatteren Astrid Lindgren døde 28. januar 2002. (©NTB)