KRISTIANSAND: — Dette er en av parasittene vi frykter mest. Funnet viser at å kjøpe en gatehund kan bety å utsette andre dyr for stor helsefare, sier regiondirektør Hallgeir Herikstad i en pressemelding fra Mattilsynet.

Kontaktet veterinær

Hunden ble kjøpt av en privatperson i Kristiansand, og ble mottatt forrige uke. Hunden skal ha hatt gyldig pass, rabiesvaksine og behandling mot dvergbendelorm. Hunden ble overlevert av kommersielle importører. Eieren valgte å oppsøke veterinær i Norge dagen etter han fikk hunden, og da skal veterinæren ha fått mistanke om ulovlig kommersiell import. Mattilsynet ble kontaktet for å vurdere hundens papirer, og det ble slått fast at regelverket for kommersiell import ikke hadde blitt fulgt.

Avlivet

Eieren måtte enten returnere hunden til Spania eller få den avlivet, og valgte da å avlive. Dette skal være standard prosedyre i slike saker. Hunden ble så sendt til obduksjon til Veterinærinstituttet, hvor det ble påvist klassisk hjerteorm.

— Import av gatehunder betyr mangedoblet risiko for at vi får nye virus, bakterier eller parasitter som gir sykdommer både hos dyr og mennesker i Norge. Det er ikke alt som er lov som er lurt. Vi advarer folk mot å hente gatehunder til Norge. Risikoen er rett og slett for stor, sier Herikstad i pressemeldingen.

Ikke fare for smitte

Hjerteorm er en parasitt som kan smitte via mygg. Den setter seg i dyrs pulsårer, og kan bli opptil 30 centimeter lange. Den gjør stor skade på lunger og hjerte, og kan i ytterste konsekvens være dødelig.

Ifølge Herikstad kan det sørlandske klimaet være egnet til å spre parasitten, men da mest sannsynlig i sommerperioden. Det skal ikke være fare for smitte til andre hunder i området i dette tilfellet.