Det er blant forslagene i den nye utlendingsloven. Hele lovforslaget er nok en gang utsatt, til juni.

Fremlegging av forslag til ny utlendingslov er blitt utsatt tidligere og var ventet i månedsskiftet februar/mars. Men nå vil det drøye helt til juni.

Regjeringen har konkludert i de fleste spørsmålene knyttet til en ny utlendingslov. Det omstridte punktet om hvordan tvangsekteskap kan hindres, er det imidlertid fremdeles uenighet om.

— Vi ønsker å se dette i sammenheng med andre tiltak, sa arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) da han mandag la fram tiltak for å kunne legge større vekt på UNCHRs anbefalinger. Han legger ikke skjul på at det er uenighet både mellom regjeringspartiene og innad i partiene, i hvert fall i hans eget parti.

— Men vi kommer til å bli enig. Nå vil vi blant annet avvente konklusjonene fra et statssekretærutvalg som skal se på vold i nære relasjoner, sa statsråden.

StornemndMye av utlendingsloven er imidlertid allerede klar. Blant annet er regjeringspartiene blitt enige om at det skal legges større vekt på anbefalingene fra FNs høykommissær.

— Det betyr ikke at avgjørelser i flyktninge- og asylsaker flyttes fra Oslo til Geneve. Norske myndigheter vil fortsatt vurdere alle søknader individuelt, sa Hanssen.

Men dersom beslutninger er i strid med de anbefalinger UNCHR gir om beskyttelse, skal sakene prøves for stornemnda. Til nå har det vært svært få saker som har blitt behandlet av stornemnda, men mandag brakte statsråden selv inn to saker for nemnda.

Det er to saker som belyser spørsmålet om retur til Kabul i Afghanistan for personer uten tilknytning til byen.

KvoteflyktningerDialogen med UNCHR skal også bedres gjennom regelmessige møter hvor norsk asylpraksis og UNCHRs anbefalinger skal være tema.

Regjeringen vil også øke antall kvoteflyktninger. Ifølge Hanssen tok den forrige regjeringen imot 750 kvoteflyktninger årlig på det laveste. I dag er antallet 1.200, og det skal økes videre.

Det foreslås også en opprydding i flyktningbegrepet. Alle som har rett til beskyttelse etter internasjonale forpliktelser, skal få status som flyktninger. Dessuten skal det gjøres tydelig at tidligere ofre for menneskehandel kan gis flyktningstatus dersom de risikerer forfølgelse. (©NTB)