AGDER: Fvn.no ønsket å kartlegge hvordan de sørlandske juleølene har falt ut i årets tester. Derfor sjekket vi Dagbladet, VG, VG Nett , Din Side og Art of taste.

Etter å ha gått grundig gjennom alle sammen, følte vi det litt som om vi hadde testet litt for mye av det brune. For her var det slett ikke lett å trekke konklusjoner.

Ta for eksempel det lille bryggeriet Nøgne Ø i Grimstad, som er representert med flere juleøl-merker i år. Sterkølet "God Jul" stikker av med terningskast seks i Dagbladet Magasinets test, mens Din Side knapt orker å trille en toer.

CBs butikk-juleøl får en firer på terningen i både VG og Dagbladet, mens VG Nett rangerer det som det aller dårligste av alle de testet.

Premissene for testene er riktignok svært forskjellige. Art of taste har smakt på alt som fins av juleøl på polet, inklusive en haug med utenlandske merker, mens Dagbladet har holdt seg til de norske.

Dessuten er noen av smakspanelene sammensatt av eksperter, mens andre er sammensatt av vanlige folk. Dine Side har nærmest et ungdomspanel, der snittalderen er 30 år.

Basert på testene er det nærmeste vi kan komme en konklusjon: Smak selv.

I mellomtiden kan du sjekke hvordan de forskjellige testene omtaler produktene fra de sørlandske bryggeriene:

VG Nett / Apertif

Butikkøl

1. plass: Julesnadder, Nøgne Ø (50 cl flaske, 4,7 %)

Farge og duft: Mahognybrun. God duft av krydder, mokka, kaffe, kakao, bål og lakris. Smak: Følger opp duften, veldig rik med flott mykt skum, en del sødme, dempet syre men gode bittertoner. Mat: Ost, vilt, også rike juleretter. Vurdering: Et svært kraftig og mektig øl. 89 p

Sisteplass: CB Juleøl, Hansa Borg Bryggerier (33 cl, 4,7 %)

Farge og duft: Mørkbrun. Litt dempet nærmest vinøs duft av kaffe og lær. Smak: Ok skum, men litt vassent, bitterheten spriker en del. Mat: Alene. Vurdering: Virker ikke helt ferdig. Kunne blitt et godt øl. 78 p

Poløl

Delt 1. plass: Underlig Jul 2007, Nøgne Ø

Farge og duft: Mørk brun. Enormt rik duft med masse bitre frukttoner og medisinskap, omtrent som en amaro, samt nykuttet granbar. Smak: Følger duften, veldig spesiell og rik smak som åpner seg i glasset, flott syre samt veldig god bitterhet som balanseres av sødme, sitter veldig lenge. (2007) Mat: Peiskos. Vurdering: Et stort øl som passer best som et lite glass etter maten. 90 p

5. plass: CB Juleøl 2007

Farge og duft: Svært mørk brun. Søtlig fruktig og elegant duft med snev av appelsin, malt, kaffe og krydder. Smak: Følger duften, flott skum, godt maltpreg, noe sødme, fin bitterhet, sitter en god stund. Mat: Pinnekjøtt, også røykt. Vurdering: Et rikt men likevel elegant juleøl. 87 p

Dagbladet Magasinet

Poløl

Terningkast seks: Nøgne Ø God Jul 8,5%

Kakao-preg på duften og mørk sjokoladesødme i smaken. Godt øl med mye av alt, og litt bitter lakris i ettersmaken. Dyrt, men verdt pengene. God Jul 2006 er fremdeles et enda bedre øl enn 2007-brygget.

Terningskast seks: CB Juleøl 6,5%

Flott kaffepreg i duften. Brente mandler og muskuløs sødme i smaken, med fin bitterhet i ettersmaken.

Terningskast fire: Underlig Jul 6,5%

Søtlig duft med brent og veldig krydret (hvit pepper, nellikspiker, furunål, einer, sjokolade) preg. Søtlig smak og brent ettersmak, men dette blir veldig spesielt.

Butikk-øl

Terningkast fem: Nøgne Ø Julesnadder 4,5%,

Rik duft som minner om sjokolade og kaffe. Fyldig og mektig smak som ble godt mottatt av smakspanelet, men dette er mer et dessertøl enn et juleøl som skal drikkes til norsk julemat.

Terningkast 4: CB Juleøl, 4,7%

Lett brent maltsødme og humletørrhet i duften, godt skum og fyldig smak med litt einerpreget bitterhet i ettersmaken.

Din side

Terningkast to: Nøgne Ø, God Jul

Dette er et øl som ofte blir høyt verdsatt av kjennere, og vårt panel hadde svært delte meninger på begge sterkølene til Nøgne Ø. Noe som tilsier at de som liker det, virkelig liker det, og de som ikke liker det — ja de liker det absolutt ikke.

Kommentarer fra panelet: Nydelig lukt, nesten som julebrus. Søtt og veldig mørkt, men litt for mye smak for noen. Andre sier: Vanskelig å definere, men besk og parfymert.

Terningkast to: Nøgne Ø, Underlig Jul

Kommentarer fra panelet:Testens mest spesielle øl med god margin. Lukter og smaker veldig nellik og gir julestemning, men er kanskje litt for mye av det gode. En sixpack av denne, og du kan virkelig få deg en underlig julefrokost dagen etter?

(Din Side har ikke med testet øl fra CB, og bare sterkølsvariantene til Nøgne ø.)

Art of taste

29. plass: Nøgne Ø God Jul

Mørk, kastanjebrun på farve med beigebrunt skum. Kraftig duft av anis og lakris, noe mørk malt, litt kaffe og karamell. Smaker av lakris og kaffe, fyldig og kremet munnfølelse. Sitter godt og varer lenge.

35. plass: CB Juleøl

Mørk, rødlig og ravbrun på farve med greit skum. Røstet duft av kaffe, mindre malt og dempet fruktsødme. Søtlig og noe tung i anslaget. Brent sukker, kandis, kaffe og tjære. Mindre bitterhumle. Kort og tung.

3. siste plass: Nøgne Ø Underlig Jul

Mørk, gyllen kastanjefarve med noe tynt skum. Kraftig duft av nellik og aceton. Undertoner av søtlig grapefrukt og brent malt. Anslag av mørkere malt, lys sjokolade og rød frukt. Bløt. Dominerende nellik i ettersmak. Apotek.

VG papir

Pol øl

Terningskast 5: Nøgne Ø God Jul

Harmonisk og god balanse. Deilig julekrydder. Også dette er nærmest perfekt, mener panelet. Bryggeriet Nøgne Ø anbefaler å nyte dette flaskemodnede ølet sammen med julenøtter eller moden ost.

Terningkast 5: CBs juleøl

God fylde og god fruktig ettersmak. En av paneldeltakerne mener dette lett kan bli hans nye juleølfavoritt. Bryggeriet lover et middels bittert øl med kraftig rødbrun farge, bayer og karamellmalt.

Terningskast 4 Underlig Jul Nøgne Ø

Panelet kaller dette ”gløgg med skum”. Det kan man like, eller la være. Noen synes det blir for mye julekake. Andre synes det er godt.

Butikkøl

Terningkast 4: CB Juleøl

Årts brygg er middels bittert, dypt gyldent og med kraftig aroma, opplyser bryggeriet. Godt juleøl, svarer flertallet i panelet, mens noen synes det blir litt for tynt.

Terningkast 4: Julesnadder Nøgne Ø

Butikkølet fra Nøgne Ø er flaskemodnet, upateurisert og ufiltrert. Det smaker spesielt. Alt for bittert etter noens smak, mens andre setter pris på den spesielle bitterheten.