OSLO: Den norske kronprinsessen er blant de mest omtalte personer i tysk sladderpresse, og tyske medier har vist stor interesse for besøket.

Kronprinsesse Mette-Marit skulle ha besøkt landet sammen med kronprinsen i mai 2002, men på grunn av store forbrenninger i ansiktet etter et tysk TV-intervju på Skaugum, måtte hun melde forfall.

Gjenåpning

Hovedhensikten med besøket i Hamburg tirsdag og onsdag er gjenåpningen av det norske generalkonsulatet i byen. Men det er neppe konsulatåpningen tyske pressefolk vil fokusere på.

Helt siden de første romanseryktene om henne og den norske kronprinsen har Mette-Marit vært et hett tema i tysk kulørt presse. Det går knapt en uke mellom hver gang tyske ukeblader av høyst varierende kvalitet har hatt bilder av den blonde, norske kvinnen på forsiden. Og historiene inne bladene har ofte vært hisides all virkelighet, med manipulerte bilder og fabrikkerte løgnhistorier.

I særklasse

Også de øvrige kronprinsessene i Europa er godt stoff i den tyske sladderpressen, men på grunn av sin spesielle bakgrunn som enslig mor, har Mette-Marit stått i særklasse.

Da kronprinsen besøkte Tyskland alene 2002 kunne han blant annet lese følgende om sin kone:

«Prinsessens ulykke. Igjen syk, igjen skuffet.» ”Bryter sammen av sitt nye liv”. «Mette-Marit ler, men i hjertet gråter hun». «Faren ødelegger hennes lykke».

Kronprinsessen vil neppe unngå å se tilsvarende overskrifter hvis hun passerer en kiosk eller et avisutsalg under oppholdet i Hamburg.

Galgenhumor

Kronprinsparet har i et tidligere intervju med NTB sagt at de tar oppslagene i de tyske ukebladene med stor ro.

– Dette forholder vi oss til på en galgenhumoristisk måte. Hadde det vært skrevet på samme måte her hjemme hele tiden, hadde forholdet vært et annet, understreket kronprinsesse Mette-Marit i intervjuet.

Men det er helt klart, at når det gjelder barna, ser de ikke med blide øyne på de løgnaktige historiene, som spesielt rammer Marius.

– Men foreløpig har vi ikke gått til noen rettslige skritt i forhold til de tyske ukebladenes omtaler av kongefamilien, selv om vi flere ganger har vurdert det, sier informasjonssjef Astrid Versto ved Slottet til NTB.

Tysk PFU

Den tyske statsborgeren Walter Keim er blant dem som har reagert på de fabrikkerte løgnene om kronprinsessen og hennes familie i tyske ukeblader. Han har anmeldt mange av skandaleoppslagene om den norske kronprinsfamilien til tysk PFU (Pressens Faglige Utvalg), og har fått medhold i sine klager på flere av oppslagene.

I sine svar til Keim uttrykker tysk PFU «misbilligelse», som er en alvorlig, men ikke den sterkeste form for kritikk. Blant annet har ikke ukebladene plikt til å trykke «dommen» fra PFU, slik de er forpliktet til ved en tilsvarende dom i Norge.