GLASGOW: Alle de fem som er pågrepet hittil, er trolig utlendinger fra flere land i Midtøsten, ifølge en kilde i politiet.

En av dem, en 26 år gammel mann som ble arrestert sammen med en jevngammel kvinne på en motorvei i Nord-England, er navngitt som doktor Mohammed Asha.

Ifølge CNN har en politikilde opplyst at to av de arresterte er leger, hvorav en skal ha vært ansatt ved et sykehus i Storbritannia. Avisa The Sun skriver at en av de pågrepne er en iransk lege som arbeidet ved et sykehus i North Staffordshire i Midt-England.

Foruten de to som ble tatt på motorveien, er det de to som kjørte en brennende bil inn i terminalen ved flyplassen i Glasgow lørdag, som er arrestert. I tillegg ble en 26 år gammel mann tatt i Liverpool.

Sjåføren av den potensielle bilbomben er innlagt på sykehus med omfattende brannskader, mens de andre fire som er uskadd, er fraktet til London der de sitter i avhør.

Forbindelser

Politiet mener det blir stadig klarere at det er en forbindelse mellom de to bilene som ble funnet i London fredag før de gikk i lufta og den brennende bilen i Glasgow, og at det er en forbindelse til al-Qaida.

– Etterforskningen av de tre angrepene utvikler seg svært raskt, sa politiets antiterrorsjef, Peter Clarke, på en pressekonferanse i Glasgow. – Nye opplysninger kommer for en dag time for time.

Statsminister Gordon Brown gjentok søndag enda en gang at britene må innse at landet står overfor en langvarig, vedvarende trussel.

– Det er klart at vi generelt sett har å gjøre med folk som har bånd til al-Qaida, sa Brown i et TV-intervju.

Hans terrorrådgiver Lord Stevens sier angrepene viser at «al-Qaida har importert taktikken fra Bagdad og Bali til gatene i Storbritannia».

– Ingen tror lenger at dette er noen få feilorienterte unge muslimer som laster ned opplysninger fra internett og går ut og blir massemordere. Britiskfødte al-Qaida-terrorister har returnert fra Irak og Afghanistan og instruerer lokale celler, sa Stevens, tidligere sjef for Scotland Yard.

Høyeste nivå

Britiske myndigheter har hevet sikkerhetsberedskapen til høyeste nivå, og etterforskere jobber for å avdekke mulige nye angrep.

Politi gjennomsøkte søndag hus og eiendommer i Glasgow, Liverpool og Newcastle-under-Lyme, og de sprengte i lufta en mistenkelig bil utenfor et sykehus i Glasgow.

Ifølge britiske medier jakter politi fortsatt på en, to eller tre mistenkte, men politiet ville ikke bekrefte at de to som ble arrestert på motorveien, kjørte de to Mercedesene som ble funnet proppfulle av bensinkanner og spiker i London.

Flere britiske aviser trykket grusomme bilder av den brannskadde føreren av bilen i Glasgow, der han ligger og vrir seg av smerte på bakken etter å ha kommet ut av bilen med klærne i brann.

Samtidig oppfordret flere britiske aviser regjeringen til ikke å forhaste seg med å introdusere nye undertrykkende antiterrorlover.