Det er etablert et nytt veiselskap og skal gjennomføres en reform av bompengesektoren. Det nye veiselskapet Nye Veier AS skal sørge for raskere og sammenhengende utbygging av viktige hovedveistrekninger. Antallet bomselskaper skal reduseres og lavere administrasjons— og finansierings kostnader skal komme bilistene til gode gjennom lavere bomtakster.

Som en del av veireformen sørger regjeringen nå får at Vegtilsynet fristilles fra Statens vegvesen fra 2017. Dette har lenge vært en viktig sak for Frp. Vegtilsynet skal kontrollere og føre tilsyn med at krav til trafikksikkerhet knyttet til riksvei ivaretas av Statens vegvesen. Når de viktigste oppgavene er å føre tilsyn med Statens vegvesen har det vært en dårlig løsning at tilsynet har hatt en tilknytning til den myndigheten det skal kontrollere.

Det har over mange år bygd seg opp et stort vedlikeholdsetterslep i veisektoren og det er dårlig kvalitet på deler av veinettet. Frp og regjeringen har imidlertid sørget for et taktskifte når det gjelder veivedlikehold og siden 2015 er vedlikeholdsetterslepet på norske veier redusert. Vi vil sørge for å fortsette arbeidet med godt vedlikehold og reduksjon av vedlikeholdsetterslepet. Når nå også Vegtilsynet blir uavhengig og kan føre god kontroll med kvaliteten på veiene legger dette et godt grunnlag for å bedre trafikksikkerheten på store deler av det norske veinettet.