Så lenge Norge har kristne privatskoler, må også andre religiøse grupper, inkludert muslimene, få drive privatskoler, mener generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund (HEF).— Det ligger føringer om dette i menneskerettighetene som Norge ikke kan ignorere. Menneskerettighetene sier at foreldrene skal bestemme hva slags undervisning barnet skal få. Når vi har frikirkeskoler, katolske skoler og Steinerskoler, så blir det helt galt å ikke tillate muslimene å ha sine skoler. Det er usedvanlig prinsippløst av Frp at de er for privatskoler, men mot muslimske skoler, sier Mile til Nettavisen.

Hun mener det ikke er mulig å være for religionsfrihet, hvis man er imot islam. Videre kritiserer hun staten Norge for å være tuftet på religiøse prinsipper.

— I hijabdebatten har det vært en utbredt misforståelse at staten er verdinøytral. Men staten er bygd på en lang rekke viktig verdier, som demokrati, for å nevne et eksempel. Vi i HEF synes imidlertid at det er viktig at staten er livssynsnøytral. Slik er det ikke nå. Norge er en stat med et eget trossamfunn. En livssynsnøytral stat hadde vært en bedre stat for alle sine borgere, sier Mile.

Mile mener at muslimske politikvinner bør få bruke hijab på jobben hvis de vil det.

— Det er viktig at marginaliserte grupper får delta fullt ut i samfunnet. Et hijabforbud kan fort bli et yrkesforbud for noen, sier Mile. (©NTB)