Den forrige «Top Gun»-filmen hadde premiere i 1986, og de som ennå ikke hadde forelsket seg i Tom Cruise etter at han blant annet hadde danset i trusa i «Risky Business» og vært naken i «All the Right Moves», ble det etter «Top Gun». Og det har vel aldri vært så mange unge, håpefulle som ønsket å bli jagerpiloter som i den perioden. I mangt et tenåringsrom ble hjerteknuseren klistret på veggen, og enkelte (skal ikke nevne navn, du vet hvem du er), hadde bilde av ham hengende over sengen langt opp i voksen alder.

Filmen skapte også ringvirkninger utenfor filmens verden. Pilotbriller ble et must og mange klesmerker, som Chevignon og Taverniti, laget jagerpilotinspirerte klær. Mange av oss som var unge i 1986 øvde også på Maverick og Gooses spesielle high five, og måten de viste fingeren på, med helt samlede fingre. Etter det var det skikkelig barnslig å gjør det på den vanlige måten.

«Top Gun» var Tony Scotts store gjennombrudd som regissør, og det var hele tiden planen at han skulle regissere oppfølgeren. Men 19. august 2012, kastet han seg utfor Vincent Thomas Bridge i Los Angeles, og døde. Kun to dager før hadde 68-åringen besøkt Fallon U.S Naval air station i Nevada, som er der de ekte Top Gun-pilotene fullfører treningen sin, sammen med Tom Cruise for å planlegge oppfølgeren.

Åtte år etter hans tragiske død, får likevel filmen premiere 26. juni 2020, men med CGI-mesteren Joseph Kosinski som regissør. I oppfølgeren har Maverick blitt Top Gun-instruktør, og blant de håpefulle pilotene er angivelig Gooses sønn. På rollelisten finner vi blant andre Jon Hamm, Miles Teller, Jennifer Connolly, og ifølge IMDB er Val kilmer tilbake som Iceman.

Kosinski har ikke så mange spillefilmer bak seg, men han har jobbet sammen med Tom Cruise tidligere i filmen «Oblivion» (2013). Med sin datatekniske bakgrunn er Kosinski naturlig nok opptatt av spesialeffekter og det visuelle, og ifølge den nye «Top Gun»-traileren ser det ut som det visuelt sett blir en fest.

Om de har klart å fange magien og følelsen fra den første filmen, gjenstår å se. Flykampscenene, volleyballkampen med glinsende overkropper akkompagnert av Kelly Loggins’ «Playing with the Boys», den kjølige Iceman (Val Kilmer) og de hete kjærlighetsscenene mellom Tom Cruise og Kelly McGillis til den Oscar-vinnende låten «Take My Breath Away». Vil filmen ta oss med til nye høyder, eller kommer den aldri av rullebanen?