Valle-ungdom får gratis heiskort av kommunen, men asylsøkerne får ikke gratis buss. Nå er det strid om den lille og hverdagslige integreringen i Valle. Foto: Johs. Bjørkeli

— Det er ikke kommunens oppgave å maksimere profitten for de som huser flyktninger. UDI betaler dem veldig godt og de må kunne ta vare på beboerne sine, sier ordførerSteinar Kyrvestad(Ap) til Fædrelandsvennen.

Jeg synes det er helt forferdelig at ordføreren gir et så kaldt og avvisende svar.

Steinar Kyrvestad, ordfører i Valle, sier han gjerne må omtales som kald slik at andre kan få fremstilt seg som hjertevarme. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Helt forferdelig- Jeg synes det er helt forferdelig at ordføreren gir et så kaldt og avvisende svar i stedet for å se på løsninger, sier Venstres Sissel Åkre til Fædrelandsvennen.

Hun vurderer nå å ta opp saken politisk.

Det handler om bussbilletter mellom et treningssenter i Valle og akuttmottaket for asylsøkere på Sølvgarden på Rysstad.

Sissel Åkre synes ordførerens svar er "helt forferdelig". Foto: Torborg Igland

Frivillige har ordnet det slik at noen av ungdommene på asylmottaket kan trene billig i Valle på dagtid, men flyktningene har ikke råd til å ta bussen til og fra. I et akuttmottak mottar ikke beboerne noen form for lommepenger.Like før jul bestemte Valle kommunestyre at alle ungdommer bosatt i Valle kan hente sesongkort i Brokke Alpinanlegg på kommunens regning. Åkre i Venstre mener derfor at politikerne også burde fått saken om bussbilletter til behandling. Hun reagerer på at ordføreren bare stoppet saken.

— Når du ser disse sakene sammen, blir ordførerens nei ekstra utfordrende. Egentlig handler dette om integrering i hverdagen. De små tingene vi alle kan gjøre, også ordføreren, for at ting blir bra. At asylsøkerne aktiviseres er bra både for dem og bygdefolket, sier Venstres Sissel Åkre.

Når jeg kalles kjølig, er det vel fordi noen andre skal fremstille seg som veldig hjertevarme.

- Noen må holde hodet kaldt

Ordfører Kyrvestad synes det er helt greit å bli omtalt som kald og kjølig og han ser ingen parallell til skikortene.

— Når jeg kalles kjølig, er det vel fordi noen andre skal fremstille seg som veldig hjertevarme. Jeg synes det er bra at noen holder hodet kaldt, sier Steinar Kyrvestad til Fædrelandsvennen.:

Han sier staten er gjerrig med kommunene og kun gir støtte til legehjelp for asylsøkere i akuttmottak. Samtidig mener han staten gir rundhåndet til eierne av mottakene, og derfor ønsker han å plassere ansvaret der.

Jeg synes bussbillett er en del av det daglige brød, og noe som mottaket selv kan dekke for sine beboere.

— Jeg synes bussbillett er en del av det daglige brød, og noe som mottaket selv kan dekke for sine beboere, sier Kyrvestad.

Sissel Åkre mener saken er mer komplisert. Mange frivillige i Valle hjelper asylsøkerne og hun sier både asylsøkere og bygdefolk opplever dette godt. Da synes hun kommunen kan stimulere.

Sølvgarden på Rysstad hvor 80 asylsøkere bor. Foto: Johs. Bjørkeli

Ordner seg visstTrygve Rysstad eier Sølvgarden og driver asylmottaket med 80 beboere i de fleste aldre.

— Jeg har ikke visst om dette før just nå. Vi kan vanskelig gjøre forskjell i asylmottaket. Da kommer misunnelsen fort. Men hvis busskortene kan brukes av alle, kan jeg godt være med på å bidra, sier han.