Tidligere spesialutsending Kai Eide og Joshua Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, har delt oppfatningen om at samarbeid med Storbritannia er sentralt for å få norsk-briten ut av kongolesisk fengsel. Landets rolle i Kongo er langt mer omfattende og betydningsfullt enn Norges.

Etter at Eide uventet ble tatt av oppgaven i april, tyder imidlertid mye på at dette samarbeidet skranter. Utenriksdepartementet (UD) har uttalt de nå arbeider med en annen strategi enn hva Eide gjorde, men vil ikke si hva dette går ut på.

— Jeg har selv vært i kontakt med den britiske ambassadøren i Kinshasa som har gitt uttrykk for frustrasjon. Det er lite lurt å ekskludere britene fra dette samarbeidet, sier Graasvold til NTB.

Utenriksdepartementet bedyrer at Norges forhold til britene er utmerket i Kongo-saken. Kommunikasjonssjef Frode O. Andersen sier samarbeidet er godt og konstruktivt.

— Jeg stiller meg uforstående til kritikken fra advokat Graasvold. Det å stå sammen med en stor aktør som Storbritannia er nyttig for oss, og vi er forhåpentligvis også nyttige for dem i å løse denne saken, sier Andersen til NTB. (©NTB)