Torsdag er det ett år siden Solberg-regjeringen tiltrådte. Onsdag delte Aftenpostens kommentatorer utkarakterer til statsrådene, basert på 150 samtaler med kilder rundt statsrådene etter kriteriene politisk håndverk, resultater, synlighet og departementsledelse.

En 6'er, fem 5'ere, fem 4'ere, fem 3'ere – og én 2'er, tilklima— og miljøvernminister Tine Sundtoft.Ifølge Aftenpostens kommentatorer er Sundtoft Regjeringens svakeste statsråd.

Klimaminister Tine Sundtoft. Foto: Siv Dolmen

Det synes Erna Solberg er ufortjent. Hun mener Sundtoft har stått på for klima— og miljøvern internt i Regjeringen, og har æren for at "denne regjeringen gjør betydelig mer på klimaområdet enn tidligere regjeringer".

Ikke alle opptatt av klima

— Den objektive vurderingen er at vi gjør betydelig mer enn tidligere regjeringer. Vi styrker jernbanesatsingen betydelig, vi forserer på Fornebubanen og vi sørger for 50 prosent statlig bidrag til store samferdselstiltak. Tine har stått på for dette. Og så er det klart tøffere å stå på for klimaet i en regjering hvor noen ikke er så opptatt av det, for å si det sånn, sier Solberg til Aftenposten.

Hun synes også karakteren 2 er ufortjent med tanke på hvordan Regjeringen jobber, og at virkemidlene til klimapolitikken ligger i mange andre departementer.

— Dette er et område der mange aktører i norsk politikk, ikke minst i organisasjonene, aldri kommer til å akseptere at en regjering med Frp har lagt frem et bedre klimabudsjett enn det den rødgrønne regjeringen noen gang gjorde.

— Vi har sannsynligvis også det beste samarbeidet mellom en energiminister og en klimaminister som har vært i noen regjering, mellom Tine Sundtoft (H) og Tord Lien (FrP). Det er interessant å se hvor godt det går.

Venstre slåss om ledertrøyen

Venstre-leder Trine Skei Grande har sablet ned klimabudsjettet og antydet at Sundtoft kanskje bør finne seg noe annet å gjøre.

- Hvordan reagerer du på den voldsomme klimakritikken fra Venstre, ett av Regjeringens samarbeidspartier?

— Det er viktig å ta i betraktning at det nå foregår en intens politisk kamp om eierskapet til hvem som skal være «klimapartiene» i Norge. SV, Miljøpartiet og Venstre slåss om hvem som har ledertrøyen, så har du Ap og KrF som vil ha en aksje inn i det. Mye av den debatten jeg hører nå er en kamp om å være den mest høylytte., og dreier seg ikke om substansen budsjettet. Men det er ikke tvil om at Venstre ønsker å få til mer på klima.

Hun sier hun skjønner at Venstre ikke liker "bilavgiftsmiksen" i forslaget til statsbudsjett.

— Men utslippene går ned når gamle biler skiftes ut med nyere biler. Vi er nærmere klimamålene for 2020 med dette budsjettet. Så har vi satt ned en grønn skattekommisjon som vi må vente på. Men nå skal vi forhandle med samarbeidspartiene, så får vi se.

Vil stille opp

På ettårsdagen for Regjeringen snakker statsministeren også om sin egen lederstil som statsminister. Hun sier hun har vært bevisst på å stille opp, være synlig, også i de vanskelige og tøffe sakene, og ikke la fagstatsråden ta støyten alene. Tidligere statsminister Jens Stoltenberg fikk kritikk for å la sine statsrådene stå alene i stormen i vanskelige saker.

— Det har vært viktig for meg å ikke bare være statsminister for de «gode sidene», men å stille opp også i de vanskelige debattene, sier Solberg, som blant frontet helseminister Bent Høies omstridte forslag om reservasjonsadgang for leger og støttet landbruksminister Sylvi Listhaugs linje da det sto på som verst under landbruksoppgjøret.- Det har også vært viktig for meg å følge opp statsrådene som har håndtert de trøblete sakene, også av rettferdighetshensyn. Noen statsråder blir «helter» fordi de forvalter Regjeringens to viktigste satsingsområder. Det er klart at både Torbjørn (Røe Isaksen) og Ketil (Solvik-Olsen) kunne gå smilende ut fra budsjettkonferansen, fordi satsingene ligger på deres område.

Hun sier hun derfor, "fra første dag av", har vært opptatt av at alle statsrådene – hele tiden – må se seg selv som del av et team.

- God til å lytte

— Jeg vil at alle skal være ansvarlige og dra lasset sammen og f.eks. delta i debattene under regjeringskonferansene. Det føler jeg vi har fått til. Det innebærer at vi f.eks. har hatt veldig få særmøter, med bare få statsråder.

- Er du for detaljorientert?

— Nei, men jeg er ganske oppegående på alle fagområder. Så jeg stiller en del kritiske spørsmål til ting. Det er ofte i detaljene at snubletrådene kan ligge. Men jeg vil likevel mene at jeg er mer opptatt av helhet enn detaljer. Det er statsministerens rolle. Og så tror jeg at jeg er god til å lytte, til tross for alle ryktene om det motsatte.

- Noe du angrer på?

— Jeg bruker ikke tiden min på det.

- Blåfeministene som ble intervjuet i Aftenposten nylig ristet på hodet over at en regjering med en kvinnelig statsminister kunne rote det så til i abortsaken. Hva tenker du om det?

— Jeg er ferdig med å kommentere reservasjonssaken. Det kan ikke bli slik at vi i ethvert intervju skal kommentere den. Men det er slik at i mange saker så kommer det ny informasjon. Da er det viktig å ikke være så forelsket i virkemidlene at vi glemmer at det er målet som er viktig.

- Er det noe du er dårlig til?

— Jeg er litt dårlig på å si nei. Men det går mest på min tidsbruk.