KRISTIANSAND: Det private selskapet ABChjelp har et klart mål:

— Vi vil redde liv, forklarer apputvikler Ivan-Louis Miranda Husebø.

Besøker du hjemmesiden eller sjekker appen deres, får du to viktige spørsmål:

Har det skjedd en hjertestans?

Er du langt fra nærmeste ambulansesentral?

Studenter

Ideen til konseptet var det ambulansesjåfør Jarle Norheim som kom opp med. Da ambulansetjenesten på Moi ble lagt ned fikk de en utrykningstid på over 30 minutter til Moi og Lund kommune. Det fikk rogalendingen til å tenke, og like etter hadde han fått sju ivrige studenter på saken. Også Vågsbygmannen, Thomas Vatne, ble med som prosjektleder.

— Det var et så flott prosjekt, et arbeid man bare ikke kan takke nei til, sier Vatne.

Les også:

Først ute i Kristiansand

Aquarama Bad var de første som registrerte sine hjertestartere i Kristiansand. De har vært aktive på appen et halvt år.

— Jeg syntes dette er en bra idé, sier Pete Lizamore, fagansvarlig på Aquarama Bad.

Han håper at flere følger deres eksempel.

Hva brukes appen til

Enkelt forklart er tanken bak ABChjelp å kartlegge hvor de nærmeste livredderne og hjertestarterne er. Før ambulansebiler er på stedet skal Akutt Medisinsk Kommunikasjonssentral (AMK) kunne bruke appen slik at de raskt får dyktige folk på ulykkesstedet. I dag har over 2500 enkeltpersoner lastet den ned.

— Det er umulig for AMK å vite hvor alle livredderne befinner seg til en hver tid, men med denne appen kan de faktisk kontakte dem på sekunder, forklarer Vatne.

Hjertestans

På nettsiden til LHL, kan man lese at hjertekompresjoner redder liv. Slike kompresjoner pumper blod til hjernen mens pasienten venter på ambulansen. Hvis en hjertestarter tas i bruk to minutter etter hjertestans, er det 75 prosent sjanse for at pasienten overlever. Er den hos pasienten omlag ti minutter etter en hjertestans kan det kun være 15 prosent sjanse for å få i gang hjertet igjen.

— Det viktigste du gjør når noen får et hjertestopp er å ringe 113. Så vil du bli guidet via telefonen, slik at du kan hjelpe vedkommende som ligger nede via hjerte- og lungeredning. Skal du surre med telefonen, og deretter løpe for å finne en hjertestarter - kan det ha gått veldig mye tid. Kanskje så mye tid at livet ikke står til å redde, sier avdelingsleder på Kristiansand legevakt, Rolf Jarnes, før han legger til:

- Men jeg ser poenget her. Det er veldig viktig å vite hvor nærmeste hjertestarter er. Vet du det er du alltid forberedt, og det er så utrolig viktig.

Les også:

Ser framover

ABChjelp har hverken tid eller penger til å oppsøke alle de omlag 22.500 hjertestarterne som finnes i Norge, selv om de har mottatt startstøtte fra Innovasjon Norge. Denne støtten ble i første omgang brukt på Rogaland, som i dag har flest registrerte hjertestartere i applikasjonen. Der finnes det cirka 70 hjertestartere.

— Det er der vi har satset mest nå i første omgang, forklarer Vatne.

I dag er selskapet i en arbeidsgruppe med Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin (NAKOS).

— Vi er nok den eneste appen, av vårt slag i Norge, og jeg håper at den kan bli tatt i bruk av så mange som mulig, fortsetter Vatne som kan meddele at selskapet jobber aktivt for å dekke et så stort område som mulig.