Arne Aareflot syns det fungerer flott å integrere med jordbruk og dyrking. Foto: ida marie stokkelien
Doris Dayn(t.v) og Tha Tha fra Myanmar planter gresskar fra hjemlandet Foto: ida marie stokkelien

På et jorde ved Dømmesmoen i Grimstad, står rundt tjue flyktninger og frivillige med hendene i jorda og planter grønnsaker. Gjennom prosjektet «Grønn trivsel», har de fått tildelt hver sin parsell der de kan dyrke det de ønsker. Nå har prosjektet fått 336.000 kroner fra Integrerings— og mangfoldsdirektoratet

— De pengene kommer veldig godt med. Prosjektet drives både i Grimtsad, Lillesand og Birkenes. Her i Grimstad har vi investert i både drivhus, redskaper og vanningsanlegg, og det er ikke gratis. Nå har vi en kjempebra start, sier Arne Aareflot, prosjektleder i Blomstrende Sørland, om tilskuddet.

Delt ut 3,5 millioner i Agder

Tilskuddet fra IMDi til frivillige organisasjoner er nytt i år, og kom som følge av flyktningkrisen i fjor.

— Vi var litt spente på om de frivillige organisasjonene fikk det med seg at vi delte ut tilskudd til integrering, men vi fikk inn overraskende mange søknader på kort tid, sier Ingrid Sætre, regiondirektør i IMDi Sør. Hun forteller at de har delt ut i underkant av 3,5 millioner kroner til organisasjoner i Agder og Telemark, som da utgjør region Sør.

Dyrker sammen på tvers av kulturer

Arne Aareflot forklarer hvordan de jobber med prosjektet i Grimstad.

— Det er de frivillige, som sammen med flyktningtjenesten, gir tilbudet til flyktningene. Her i Grimstad har vi ikke noe asylmottak, så her er det befaste flyktninger som er med. De frivillige har delt jordet inn i parseller, og så får flyktningene tildelt hver sin del, sier han.

Arne Aareflot syns det fungerer flott å integrere med jordbruk og dyrking. Foto: ida marie stokkelien

De som har fått en parsell kan jobbe med den når det selv ønsker, men hver torsdag samles både frivillige og flyktninger og jobber sammen.— Vi har hørt at det kan bli problematisk når flyktninger fra forskjellige kulturer kommer sammen, men her jobber alle sammen. Integreringen går ikke bare fra en kultur til norsk kultur, den går også på tvers av alle kulturene som er her, og det er veldig fint å se, sier Aareflot.

Ivrige flyktninger

— Kan jeg få en parsell til, spør Doris Dayin, som opprinnelig kommer fra Myanmar. Nå har hun fylt opp sin egen med gresskar fra hjemlandet, og ønsker enda en parsell så hun kan dyrke mer. De siste ukene har hun dratt til Dømmesmoen tre ganger i uka for å vanne parsellen sin. Hun setter derfor stor pris på at det nå, som følge av pengene fra IMDI, blir lagt ned ordentlig vannforsyning.

Doris Dayn(t.v) og Tha Tha fra Myanmar planter gresskar fra hjemlandet Foto: ida marie stokkelien

— Da slipper jeg å vanne så ofte, det blir bra. Det er så fint at vi kan komme hit og få plante grønnsaker og få frisk luft. Vi får gratis frø, gjødsel og jord, og jeg blir kjent med mange forskjellige mennesker. Jeg er veldig fornøyd, smiler Dayin, som har litt erfaring med jordbruk fra hjemlandet.- Det er det som er så flott å integrere med dyrking, mange av de som kommer har erfaring med det fra hjemlandet. Mange føler det er noe de behersker også her i Norge, så det fungerer kjempebra, avslutter Aareflot.