Landets statsoverhode. Kulturministeren. Stortingsrepresentanter. Ordføreren. Bystyret. Oslo Filharmoniske Orkester. Sponsorer. Kunstnere:

Spesialinvitert

Intet er hverdagslig når Oslo kommune og staten går sammen om å feire den offisielle starten på 150-årsjubileet for Edvard Munchs fødsel.

Festforestillingen finner sted i Oslo Rådhus kl. 20 onsdag kveld. 600 gjester er spesialinviterte. På programmet står blant annet komposisjoner av Edvard Grieg og Arnold Schönberg, samt utdrag av et teaterstykke basert på tekster av Edvard Munch.

For folk flest, derimot, finnes ingen tegn til fest:

Henviser til Løten

Munch-stien på Løten, samt en omvisning samme sted, kommer opp når du trykker på aktivitetskalenderentil Munch 2013, jubileets offisielle nettsted.

Våre visjoner var i utgangspunktet en feiring på størrelse med Ibsen-jubileet. Stein Ivar Henrichsen, direktør for Munch-museet.

De dagene den er åpen, vil du også få informasjon om utstillingen Det moderne øyet i Munch-museet. Den åpnet høsten 2011 — i Paris - og avsluttes i Oslo 17. februar.

Munch-året er et samarbeidsprosjekt mellom Munch-museet, som eies av Oslo kommune, og det statlige Nasjonalmuseet. Prosjektleder Elsebet Kjerschow avviser at aktiviteten er lav:

— Det er planlagt mer 150 forskjellige arrangementer i løpet av jubileumsåret. Vi samarbeider nært med kommunene som har tilknytning til Munch. Mye foregår dermed ute i distriktene også, blant annet i Horten, Kragerø, Vestby og Vågå. I tillegg har vi

vandreutstillingen Munch i koffert , som fortsetter til ut i mai. Det er nesten bare å velge og vrake. — I Oslo, derimot, blir det stille en stund?

— Jeg er ikke enig. Utstillingen Det moderne øyet vises fortsatt på Munch-museet, og nye utstillinger og arrangementer kommer. Aktivitetene øker for hver dag. Jubileumsutstillingen Munch 150 åpner 2. juni, og blir en enestående sjanse til å se bredden og helheten i Munchs produksjon. Det blir utstillinger, vandringer i kunstnerens fotspor, forskningsseminarer og veldig mye mer, svarer prosjektlederen.

Håpet på langt mer

Fra stat og kommune har Munch-jubileet fått 17,5 millioner kroner. Til sammenligning mottok Ibsen-året 44 millioner kroner. Stein Olav Henrichsen, direktør for Munch-museet, sier at han hadde håpet på mye mer:

— Våre visjoner var i utgangspunktet en feiring på størrelse med Ibsen-jubileet. Når det er sagt, finnes fortsatt en rekke prosjekter som vi håper å få finansiert i 2013. Vi er likevel fornøyde med programmet for Munch-året og gleder oss over jubileet.

- En av tidenes største billedkunstnere får uansett en helt annen feiring enn Henrik Ibsen?

— La meg svare sånn: Det finnes 150 doktorgrader om Ibsen; om Munch er det skrevet drøyt ti. I Norge har vi ikke oppfattet hvor stor Munch er og hvilken betydning han har, globalt sett. Vi har heller ikke tatt helt innover oss hva det innebærer å forvalte en sånn kulturarv. Skjevheten mellom Ibsen og Munch er gjennomgående, svarer Henrichsen.