PROTEINRIKT: En av Kristine Webers mest populære oppskrift er denne lefseoppskriften. Den kan brukes som pizzabunn, som burgerbrød, en vanlig dessertlefse, eller som på bilde - som burrito. Kun fantasien stopper deg. Foto: Kristine Weber/privat.
DESSERT: Kristine Weber ønsket å lage sunne alternativer til dessertmaten og bakverkene vi allerede kjenner. Her har hun laget en ostekake med karamell av mandelmel, yaconsirup, kalorifri karamellblanding, havsalt og vann. Foto: Kristine Weber/privat.
PROTEINLEFSE: – Lefseoppskriften kan med et åpent sinn og ukritisk gane brukes til så og si alt, forteller Kristine Weber. Her har hun fylt den med syltetøy. Foto: Kristine Weber/privat.
PIZZABUNN: Kristine Webers populære lefseoppskrift kan brukes til så mangt - her som pizzabunn. Foto: Kristine Weber/privat.
SUNNERE PANNEKAKER: Kristine Weber har gjort usunn mat om til sunn treningsmat. Her har hun laget det hun kaller proteinpannekaker. Foto: Kristine Weber/privat.

OSLO: Før var en banan etter trening, et rått egg eller to, og en stor biff det treningsentusiastene spiste for å få i seg dagens dose proteiner. Nå er den nye trenden å tilsette proteinpulver i "alt", og lage sunne varianter av ellers usunne måltider og bakverk.

Treningsbloggene flommer over av oppskrifter på sunne matretter fulle av proteiner, og du trenger ikke lete lenge før du finner oppskrifter på alt fra proteinpannekaker og havregrøt med proteinpulver, til sunn sjokoladekake og en sunnere variant av kokosboller.

Oslo-jenta Kristine Weber (30) er norgesmester i bodyfitness, og blogger om trening og kosthold for tusenvis av lesere hver dag. Hun startet å bake sunt i 2007 da hun bestemte seg for å stille i bodyfitnesskonkurranse.

– Jeg ville ikke leve på kylling og ris, og lot kreativiteten få utløp med sunnere alternativer. Ideene måtte jeg hente fra eget hode, for det fantes ikke oppskrifter på dette på denne tiden.

Oppskriftene ble godt tatt imot av leserne, og i dag er hun spesielt kjent for å ha laget sunne skoleboller og lefser. Sistnevnte består av egg, bakepro eller proteinpulver, kokosmel eller mandelmel, fiberhusk og vann.

– Det blir litt hysterisk

Bruken av proteinpulver har vært et omdiskutert tema den siste tiden. Noen mener det er et kunstig tilskudd, unødvendig og til og med farlig, mens andre argumenterer for at det rett og slett er mat i pulverform.

Vegard Lysne er ernæringsfysiolog, og mener at folk fort kan overdrive bruken av proteinpulver i kosten.

– Det er en stor misoppfatning om hvor mye proteiner man trenger å få i seg. Folk tror de trenger mer enn de egentlig gjør. Det viktigste er å ha et noenlunde vanlig kosthold, sier han og legger til:

– Jeg har heller ikke sett noen gode argumenter for at det er usunt å få i seg for mye protein.

Lysne mener man kan få dekket proteinbehovet gjennom den daglige kosten, og at man ikke trenger å legge til så mye ekstra:

– Selvfølgelig er det lettvint å tilsette proteinpulver i maten, men de fleste får dekket proteinbehovet via normal kost.

Sunnere alternativer

Kristine Weber mener det er opp til hver enkelt å finne ut av hva som er nødvendig å bruke av tilskudd, og at så lenge proteinpulveret brukes som et tilskudd og ikke en erstatning av mat kan det være gunstig. Og det er små grep som skal til for å få lurt inn litt ekstra proteiner og sunne matvarer i bakst.

– Bytt først og fremst ut sukker med annen søtning som for eksempel sukrin eller stevia. Videre kan man erstatte det næringsfattige hvetemelet med mandelmel eller kokosmel. Proteinpulver eller bakepro er også fint for å få opp andelen protein i det man lager, forklarer hun.

Weber er også tydelig på at de sunne bakverkene hennes ikke skal erstatte de usunne alternativene:

– En god kokosbolle er helgekos, og det er ikke det jeg vil erstatte. Men jeg syns det er bra å ha mulighet til å spise en sunn kake på en vanlig tirsdag. Å bytte ut næringsfattige ingredienser med noe som kroppen faktisk har nytte av, samt spise sunnere er noe alle kan nyte godt av.

– Er dette den nye treningsmaten?

– Gjerne det, for hva var egentlig den gamle – råe egg?