— For å ha lov til å burne, må flere ting være i orden. Det er ikke så enkelt som å si at folk bare kan komme et sted og råne, sier Yngvar Aas, trafikkoordinator i Agder politidistrikt.

Ifølge veitrafikkloven kan uaktsom og unødig kjøring straffes med anmeldelse, inndragning av førerkort og bot.

Legger til rette for råning i helgene

Søndag fortalte Fædrelandsvennen om eieren av YX Lillesand som vil åpne parkeringsplassen for rånetreff og burning.

Den nye bensinstasjonen ligger like ved motorveien vest for Lillesand sentrum.

Må kontakte motorsportforbundet

Aas reagerer på at det virker som det nærmest er fritt fram for rånere. Det er det ikke.

— For at det skal være lov å «drifte» eller burne, må Norges Motorsportforbund ha regien for arrangementet. I tillegg må det skje på en bane der det er tillatt slik kjøring. Det er viktig at sikkerheten blir ivaretatt, både i forhold til veiforholdene og andre forhold. På en glattkjøringsbane vil det for eksempel være trafikksikkerhetstiltak dersom det skjer uhell.

— Har man mange biler på en plass og folk skal drive og kjøre rundt mellom folkene og bilene, er man åpenbart til fare for andre, mener Aas.

Slik så det ut etter et rånetreff på parkeringsplassen til serverings- og overnattingsstedet Horisonten i Lillesand i helga.

— En bil er ikke noe leketøy

Dersom man ønsker å invitere til rånetreff og burning, må det skje i ordnede former.

— Jeg anbefaler de som vil ha et rånetreff om å ta kontakt med motorsportforbundet for å få en oversikt over hvilke baner som tillater slik kjøring, sier Aas.

— Jeg støtter fullt at dette er ålreite ungdom som synes det er gøy med kjøretøy. Men en bil er ikke noe leketøy. Vi har et lovverk nettopp for å ivareta sikkerheten og dette må også gjelde for disse ungdommene.

— Så dersom dere i politiet får en forespørsel fra Asbjørn Olsen om å få lov til å ha rånetreff og burning på YX-stasjonen i Lillesand, blir svaret nei?

— Ja, det blir det. Noen må ha regien og det må være folk i beredskap dersom det skulle skje ulykker. Det er veldig strenge regler på hvor slike ting er tillatt.

- Avviser at det er fritt fram

Asbjørn Olsen sier til Fædrelandsvennen at det langt i fra blir fritt fram. Han føler et behov for å oppklare eventuelle misforståelser.

Asbjørn Olsen ønsker at ungdom skal få lov til å bruke parkeringsplassen til YX-stasjonen til rånetreff og burning, men får nei fra politiet.

— Dette blir ikke et sted der folk kan komme og burne når som helst. Det vil kun forekomme når det er knyttet opp til et spesielt arrangement. Jeg ser for meg at man kan ha et treff cirka en gang i måneden. Da vil vi sette opp skilt på forhånd og samtidig varsle politiet.Han understreker også at de kommer til å sette opp sementblokker langs veikanten og at det kun er lov å kjøre en bil ad gangen.

- Politiet må gi det en sjanse

Olsen er opptatt av å følge loven.

— Hvis politiet sier nei, kommer jeg ikke til å trosse dette. Men jeg mener de må gi det en sjanse. Og jeg synes det blir veldig tungvindt å måtte kontakte motorsportforbundet for at ungdommer skal få lov til å treffes og burne. Det er fin ungdom som ikke gjør noe galt. De er bare glad i å burne og kjøre bil.