Opplysningene kommer fram i utkastet til Politidirektoratets såkalte erfaringskartlegging av situasjonen da om lag 5.000 asylsøkere kom til Storskog fra Russland i fjor høst.

Da regjeringens nye instruks om avslag uten realitetsbehandling for asylsøkere som kom fra Russland, ble iverksatt, tok politisk ledelse i Justisdepartementet styringen over grensestasjonen, skriver VG.

Selv om alle de utsendte asylsøkerne ble returnert av de russiske grensevaktene etter få minutter, krevde Anundsen og hans statssekretær Jøran Kallmyr (Frp), som var til stede på Storskog, at politiet skulle fortsette å sende ut personer med engangsvisum. Politiet følte seg overkjørt, skriver iFinnmark, som omtalte saken tidligere i uken.

«Politiet ba da om å kunne la være ytterligere forsøk på retur av personer i denne gruppen for å unngå økt arbeidspress og irritasjon på russisk side. Tilbakemeldingen fra departementet var imidlertid at det fortsatt skulle sendes ut personer med engangsvisum», heter det blant annet i Politidirektoratets foreløpige rapport.

Anundsen vil ikke kommentere den foreløpige rapporten. Departementet vil avvente den endelige rapporten før det gir noen kommentar. (©NTB)