Fredag før påske la regjeringen frem en lovproposisjon på nær 300 sider for Stortinget, med forslag om å utvide politiets adgang til å bruke skjulte tvangsmidler i sin bekjempelse av kriminalitet og terror.

Det er justisminister Anders Anundsen som ønsker å gjøre verktøykassen til politi og PST mer innholdsrik. I dag er det i Norge strenge begrensninger for i hvilke saker politiet kan bruke for eksempel overvåkning: det må være organisert kriminalitet og eller terrorhandlinger. Nå ønsker justisministeren å utvide bruken til enkeltsaker, både når det gjelder drap eller opplæring til terror, men også mer ordinær kriminalitet. Tvangsmidlene skal også gjelde for menneskesmugling, frihetsberøvelse, overgrep mot barn og masseødeleggelsesvåpen.

Torsdag avviklet Stortingets justiskomité en høring rundt forslagene. Flere vektige samfunnsinstitusjoner er skeptiske og disse bør lyttes til. Både fremstående jurister og norsk presse er svært kritiske og mener disse endringene rundt tvangsmidler reduserer rettssikkerhet og kildevern for uskyldige borgere.

I forslaget ligger det et ønske om romavlytting, skjult fjernsynsovervåkning, hemmelig ransaking og teknisk sporing, hacking av datamaskiner og tilgang til eposter — dramatiske inngripen i enkeltmenneskers mest private sfærer.

Den norske avdelingen av Den internasjonale juristkommisjonen skriver i sin høringsuttalelse at det er uforsvarlig hvis Stortinget slutter seg til departementets «nytolkning av Grunnloven» og setter til side «en grunnleggende skranke mot inngrep i borgerens innerste private sfære når det ikke foreligger mistanke om straffbar handling».

Norsk Journalistlag er bekymret for kildevernet, og ber om at hvis disse forslagene behandles videre må det også komme rettsikkerhetsgarantier for å sikre kildevernet. Det vernet er en viktig rett som sikrer at viktig informasjon kan bli kjent i samfunnet.

Kriminaliteten utvikler seg som alt annet i samfunnet. Vi må hele tiden justere våre kampmidler. Men det må ikke gå på beskostning av borgeres rettssikkerhet og vårt demokrati. Vi må ikke bli en politistat - da har kriminalitet og terror vunnet.