Ved siden av IS-opprørerens frammarsj i Syria og Irak vil Ukraina etter alt å dømme bli det viktigste temaet for stats— og regjeringssjefene som møtes i byen Newport.

Alliansens avtroppende sjef Anders Fogh Rasmussen har kalt Russlands intervensjon i Ukraina den mest alvorlige sikkerhetstrusselen siden den kalde krigen. Og flere østeuropeiske land ønsker seg permanente NATO-styrker på sitt territorium for å styrke forsvaret.

— Jeg tror vi må se i øynene at dette vil vare i lang tid. Det er ikke bare en episode som vil gå over,sa Fogh Rasmussen onsdag. Han er skeptisk til et russisk utspill om en mulig ukrainsk våpenhvile som ble lansert samme dag.

Før den offisielle åpningen av toppmøtet skal den ukrainske president Petro Porosjenko ha samtaler med lederne for de viktigste NATO-landene. Både USAs president Barack Obama, Storbritannias statsminister David Cameron og Tysklands statsminister Angela Merkel vil være til stede her, ifølge en kilde i den britiske regjeringen.

Også Norges statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) deltar på toppmøtet. Det gjør også den påtroppende NATO-sjefen Jens Stoltenberg, som overtar som generalsekretær 1. oktober. (©NTB)