Ved inngangen til 2016 manglet rundt 14.000 fullregistering. En fullregistrering innebærer blant annet at politiet intervjuer hver enkelt asylsøker. Politiets utlendingsenhet (PU) håper å være ferdig med fjorårets asylsøkere i juli.

PUs oppgave er å registrere og identifiserer asylsøkere som kommer til Norge, før de sendes ut i norske mottak. PU ser på hvem asylsøkerne er, hvor de kommer fra og hva deres planer i Norge er. De ser på forebygging av kriminalitet, samfunnssikkerhet og identitetsavklaring.

Allerede i september i fjor ble belastningen så stor at PU måtte nøye seg med å ta bilder og fingeravtrykk og sjekke om asylsøkeren hadde asyl i Europa eller hadde blitt registrert i et annet land.

Konsekvensen er at Utlendingsdirektoratet (UDI) ikke får alt de trenger til den videre behandlingen av saken. UDI hjelper nå PU med registreringen av asylsøkerne

— Generelt kan vi si at PU tar flere av de tyngre sakene, hvor vår ekspertise innen kriminalitetsforebygging og samfunnssikkerhet kan utnyttes, sier seksjonssjef i registreringsavdelingen i PU, Rolf Hegli, til Dagbladet. (©NTB)