Presten Christoforos Schuff og Lesvos-ordfører Spyros Galinos holdt foredrag om øyas håndtering av flyktningkrisen på UiA. Foto: Ida Marie Stokkelien
Stephen Seiler spurte ordføreren rett ut om han ville besøke universitetet da han var på Lesvos før påske. Foto: Jon Anders Skau
Det var langt fra fult i auditoriumet under seminaret med Galinos og Schuff. Foto: Ida Marie Stokkelien
Lesvos som tidligere var et yndet turistreisemål, har det siste året tatt imot over 500.000 flyktninger. Foto: Jan T. Espedal

KRISTIANSAND: — Turen til Kristiansand er en del av flere reiser vi har gjort til europeiske land for å få frem at øya vår er et vakkert sted som folk fortsatt bør besøke. Siden økonomien vår er basert på turisme, er det viktig at turistene fortsetter å komme. Mange sier at øya har blitt ødelagt av flyktningstrømmen, men vi vil heller si det motsatte, sier Spyros Galinos om besøket på universitetet.

Lang erfaring med Lesvos

Siden 1993 har UiA hatt studiesenteret Metochi på Lesvos. Universitetet samlet også inn en halv million kroner til den lokale veldedighetsorganisasjonen Agkalia i fjor. Øyas ordfører setter pris på universitetets tilstedeværelse på Lesvos, og sa ja med en gang han ble invitert til skolen.

— UiA har vært til stede på Lesvos i mange år, og har alltid hatt et godt samarbeid med både myndigheter og lokalsamfunn. De har vært langt foran regjeringene i form av å støtte lokalsamfunnet i så lang tid. Vi prøver i disse dager å styrke dette samarbeidet, sier Galinos.

Inviterte ham på sparket

Stephen Seiler spurte ordføreren rett ut om han ville besøke universitetet da han var på Lesvos før påske. Foto: Jon Anders Skau

Besøket kom til ved at viserektor Stephen Seiler var på Lesvos før påske.

— Jeg skulle ned for å få en større forståelse for både studiesenteret vårt og flyktningsituasjonen. Jeg traff ordføreren, og skjønte raskt at her var det en mulighet for oss til å lære og bidra. Jeg inviterte ham hit på sparket. Da han sa ja var det bare å hive seg rundt og organisere dette besøket som forhåpentligvis kan føre til et enda bedre samarbeid med øya, sier Seiler.

Stolt over innbyggerne

Ordføreren som har hatt en hektisk uke med både pave-besøk og møter med EU-kommisjonen, sier det har vært en selvfølge for Lesvos å hjelpe flyktningene.

— Problemet er ikke flyktningene. Det er situasjonen som ligger bak, altså krig og uroligheter som er problemet. Vi må hjelpe disse menneskene. Lesvos vil være et fyrtårn i tankeganger som fremmer fred og ikke fremmedfrykt, og det har vi vist det siste året, sier ordføreren som er stolt av øyas befolkning.

Lesvos som tidligere var et yndet turistreisemål, har det siste året tatt imot over 500.000 flyktninger. Foto: Jan T. Espedal

— Innbyggerne på Lesvos og i resten av Hellas har slitt på grunn av landets økonomi, likevel har de bestemt seg for å bruke tid og krefter på å hjelpe mennesker som er i en enda verre situasjon. Våre innbyggere har virkelig vist verdighet i hvordan de har håndtert situasjonen, sier han.

Den ortodokse presten Christoforos Schuff skulle også dele sine erfaringer fra Lesvos på seminaret.

Det var langt fra fult i auditoriumet under seminaret med Galinos og Schuff. Foto: Ida Marie Stokkelien

— Jeg har vært på Lesvos i lengre perioder de siste 15 årene og hjulpet presten Papa Stratis med hans arbeid for flyktningene. Da han døde i høst dro jeg ned for å overta en del av hans rolle, og ble også flyktningleirsjef for FN. Jeg har vært involvert med ordførerens kontor der nede, så jeg har god oversikt over hvordan det har vært, sier Schuff som skal nedover til Lesvos igjen så fort han har gjennomført et fengselsopphold grunnet en demonstrasjon på Stortinget.