Høie ønsker å være ministeren som får tvangsbruken til å gå ned, skriver Dagsavisen. Lovforslaget skal styrke rettsvernet til mennesker som får behandling i psykisk helsevern. Dersom man er såkalt samtykkekompetent, skal man ha rett til å si nei til tvangsbehandling eller til å avslutte den.

— Dette vil styrke rettssikkerheten til den enkelte. Unntaket er hvis det er fare for selvmord eller andres live og helse, sier Høie til avisen.

Han vil også øke antall dager det tar fra innleggelse til det avgjøres om en psykisk syk pasient skal tvangsmedisineres. I dag blir pasienter observert av lege i tre dager før avgjørelsen tas, en periode Høie vil øke til fem dager.

— Dilemmaet er selvfølgelig at det kan gjøre det vanskeligere for de pårørende. Hvis man har samtykkekompetanse og drar hjem, kan livet bli vanskeligere for de pårørende, særlig om man blir dårligere, sier ministeren.

Samtidig nedsetter Høie også et utvalg som skal gjennomgå og forenkle alle regelverk for bruk av tvang, skriver VG. (©NTB)