— Jeg tror alle har fått kjempet inn sine førstekandidater, sier Erik E. Tønnesen, administrerende direktør i Skagerak Capital, i det juryen har bestemt seg for sju av åtte finalister som skal kjempe om tittelen «Årets Sørlandsbedrift 2015» de neste ukene.

Juryutvelgelsen

Sammen med Kamilla Sharma (Innoventus Sør), Runar Leite (Visma), Helene Falch Fladmark (Eyde-nettverket), Jostein Håland (KPMG) og Monica «Åkki» Lidi (gründer bak Frk. Larsen og Drømmeplassen), hadde de den vanskelige oppgaven med å plukke ut sju finalister av over 100 kandidater som var godkjent.

- Mange innfallsvinkler

— Da jeg leste hvilke kriterier de enkelte jurymedlemmene ville legge til grunn i utvelgelsen, så jeg det kom til å bli mange innfallsvinkler her, sa Runar Leite.

— Men det gir jo bare spennende debatter, så det er moro, repliserte Tønnesen før alvoret begynte.

30 utvalgte

Det ble flere engasjerte debatter da juryen for Årets Sørlandsbedrift 2015 møttes for å velge ut sju finalister. Foran fra venstre: Jostein Håland og Erik E. Tønnesen. Bak fra venstre: Helene Falch Fladmark, Monica "Åkki" Lidi, Kamilla Sharma og Runar Leite. Foto: Kjartan Bjelland

Hvert av jurymedlemmene fikk nemlig presentere og argumentere for sine egne, sju favoritter blant de 30 bedriftene Fædrelandsvennens økonomiredaksjon i forkant hadde plukket ut på bakgrunn av regnskapstall, positive nyheter siste år, samt variasjon i geografi og bransjer.Og selv om juryen også hadde muligheten til å velge blant samtlige nominerte og godkjente bedrifter, viste det seg at de holdt seg til «shortlisten» på 30. ## Første omgang

Etter første avstemmingsrunde var fem bedrifter allerede klare: skolesekkprodusenten Beckmann fra Kristiansand, strandfestarrangøren Palmesus, hjørnesteinsbedriften Glencore Nikkelverk, teleselskapet Phonero og rognkjeksoppdretteren Norsk Oppdrettsservice fra Flekkefjord.

Alle fem viste seg å få fire eller fem stemmer hver, da jurymedlemmene stod fram med favoritter.

Andre omgang

Så hadde juryen en engasjert diskusjon som endte opp med at hvert medlem ga to anonyme stemmer til de selskapene som ikke hadde nådd helt opp i første avstemningsrunde.

Smaken av Grimstad endte da opp med fire stemmer, mens Gamezone fikk tre.

Norgesenergi, som på dette tidspunkt hadde to stemmer, ble imidlertid gjenstand for debatt, og fikk en ekstra avstemningsrunde mot Gamezone — etter en ny, engasjert diskusjon.

Følg Årets Sørlandsbedrift 2015 på Facebook

Strøm eller spill

— Norgesenergi er en gründerhistorie om et selskap som har slått seg opp i et veldig konkurranseutsatt marked. Nå sitter de med 20 prosent av markedet, og det sier egentlig det meste, sa Tønnesen, som blant sine sju opprinnelige favoritter hadde både Gamezone og Norgesenergi.

— Gamezone er et godt eksempel på hvordan man skal få byen til å overleve med sin kombinasjon av fysisk butikk og nettbutikk, sa Lidi.

— De har funnet en nisje i et marked som er i vekst, supplerte Fladmark, før det ble en tredje avstemning om sisteplassen. Smaken av Grimstad hadde nemlig sikret seg plass noen minutter tidligere.

Delt på midten

Juryen skulle imidlertid vise seg å være delt på midten når det kom til hvem som fortjente sisteplassen: strømselskapet Norgesenergi eller spillselskapet Gamezone: tre stemmer til hver.

Dermed ble det velprøvde, demokratiske virkemiddelet loddtrekning tatt i bruk. Og da, under betryggende kontroll, viste Norgesenergi seg å seire over Gamezone.

Folkets finalist

Men: Siste sjanse er ikke ute for Gamezone. Fredag starter nemlig kampen om den åttende og siste finaleplassen i Årets Sørlandsbedrift 2015 der leserne stemmer fram sin favoritt blant de 23 kandidatene juryen forkastet.

Litt om hver av dem

I dagene og ukene fremover vil Fædrelandsvennen bringe reportasjer fra alle bedriftene som blir med i avstemningsrundene, helt fram til selve Årets Sørlandsbedrift 2015 er kåret. Her er noen foreløpige stikkord om de sju bedriftene juryen har plukket ut, hentet fra juryens egen diskusjon onsdag:

Glencore Nikkelverk er en av finalistene i Årets Sørlandsbedrift. Foto: Kjartan Bjelland

Beckmann: Har opparbeidet en ledende posisjon i markedet for skolesekker, og samtidig en sterk merkevare. Dyktig til å kombinere designarbeid her hjemme med produksjon i Østen. Glencore Nikkelverk: Gammel hjørnesteinsbedrift som er still going strong og hvor det skjer mye positivt, blant annet en milliardinvestering i nytt kobberelektrolyseanlegg. Nikkelverket viser vei på flere områder, ikke minst hms.

Norgesenergi, representert ved avgått sjef og gründer, Gunnar Norheims, er finalist i Årets Sørlandsbedrift. Foto: Arkiv/Torbjørn Witzøe

Norgesenergi: Har klart å slå seg inn i et konkurranseutsatt marked. Vellykket gründerhistorie, nå også med ekspansjon ut i Norden — styrt fra Kristiansand. Norsk Oppdrettsservice: Fra nesten-konkurs til supersuksess på kort tid. Gøy med en sånn historie i en liten by som Flekkefjord. Faglig nyskapende, flott å bruke rognkjeks i stedet for medisiner til å fjerne lus fra oppdrettslaks. Stor i sin nisje.

Palmesus er en av finalistene i Årets Sørlandsbedrift 2015. Foto: Sondre Steen Holvik

Palmesus: En imponerende historie. Har klart å holde økonomisk kontroll på en helt annen måte enn de fleste andre festivaler. Tilfører ungdomskultur og er bra for landsdelen. Phonero: Har klart å opparbeide seg en posisjon i telekombransjen som betyr noe nasjonalt. Oppkjøpet av Ventelo i 2014 innebar videreføring av mange arbeidsplasser i Kristiansand som ellers ville ha forsvunnet.

Smaken av Grimstad: Gode, gamle Grimstad Konserves under ny merkevare. Betyr mye for bøndene i det tradisjonsrike landbruksområdet rundt Grimstad. Har et bredt spekter sunne, kortreiste produkter i moderne forpakning.