Normalt sett skal kalkunen steke i ovnen på 175 grader i flere timer. Hvorfor ikke være litt effektiv? Hvis du følger Trond Moi sin oppskrift, kan du "steke" kalkun samtidig som du vasker opp.
Klikk på bildet i toppen av saken for å se hvordan du lager kalkun i oppvaskmaskinen:
"Mois oppvaskkalkun med karibisk chutney"
600 g kalkunbryst
1/4 kvart loff
1 ss smør
200 g karbonadedeig
2 sjalottløk
2 egg
1 dl fløte
1 selleristilk
2 ss hakket salvie( alt 1 ss tørket)
Salt og pepper
1 mango
1/6 annanas
1 ts hakket frisk chili
1 ss hakket koriander eller gressløk
2 ss hakket vårløk
1/2 lime
2 ss olivenlje
1 ss honning
Fremgangsmåte
Brun kjøttdeig og sjalottløk og ha det i en bolle med loff i terninger og selleri. Bland inn egg og fløte og smak til med salt, pepper og salvie.
Kalkunbrystet skjæres opp så det blir en stor flate på 2 – 3 cm tykkelse.
Ha halvparten av stuffingen på brystet og rull det inn. Krydre brystet med salt og pepper. Legg brystet i en dobbel frysepose. Knytt godt sammen så det blir vanntett!
Sett det i oppvaskmaskinen sammen med resten av oppvasken på intensivprogram 75 grader. Når maskinen er klar, er kjøttet klart. I tillegg vil tallerkenene og bestikket være godt og varmt.
Fi
nhakket mango og annanas blandes med chili, honning og olivenolje. Smak til med skall og saft av lime, friske urter og salt og pepper. Server denne ved siden kalkunbrystet.
Tradisjonell julekalkun
For de som heller vil ha tradisjonell julekalkun, her er Trond Moi sin oppskrift.
1 kalkun på 4 kg
salt og pepper
100 g kaldt smør
800 g kjøttdeig av svin, okse eller kylling
1 loff
4 stilker stangselleri
3 løk
7 egg
6 dl melk
10 salvieblad
1 reint kjøkkenhåndkle 3 ss smør
3 ss mel
Ta ut krås og hals, og legg de i ei stor langpanne.
Krydre kalkunen med salt og pepper. Gni halvparten av smøret inn i skinnet.
Lag fyll. Brun kjøttdeig i smør i ei panne. Ikke ha så mye kjøttdeig i panna om gangen at kjøttet bare koker. Stek heller i to omganger. Krydre med salt og pepper.
Kutt loffen i 3-4 cm store terninger. Grovhakk stangselleri og løk.
Pisk eggene og bland dem med melken i en stor bolle. Bland inn loff, kjøttdeig, løk, stangselleri og salvie. Fyll kalkunen med dette.
Sy igjen åpningen med tråd. Dersom du har fyll til overs, kan du legge det i en ildfast form og sette det ved siden av fuglen i langpanna. Ta ut fyllet etter én time.
Å steke en perfekt kalkun krever en god formel. Regn 25 minutter pr. kilo på 175 grader. Det første kvarteret skal imidlertid varmen være 220 grader, for å få skinnet skikkelig brunt.
Vri et kjøkkenhåndkle i kaldt vann. Legg kaldt smør på midten av håndkledet, og brett det sammen til ca. 20 x 20 cm. Legg det over brystet på kalkunen, og hell på mer kaldt vann hvert 10. minutt.
De siste 10 minuttene tar du håndkledet vekk, og setter opp varmen til 220 grader.
Når kjøttet løsner fra lårbeina, er kalkunen ferdig. La den hvile i 10 minutter på benken før du skjærer i den.
Lag brun saus. Jevn smør og mel i en kjele, og spe med den deilige kraften i langpanna.
Server med rosenkål og kokte poteter.