Skarpe hoftekammer. Store mellomrom mellom lårene. Markerte kragebein. På sosiale medier og blogger florerer det av bilder av syltynne jenter. Andre bloggere skriver om selvskading og selvmordsforsøk. De fleste jenter. Flere av dem så unge som 14-15 år. En del av dem under fullt navn.

«Det er Kate Moss og Nothing tastes as good as skinny feels . Det er arr, det er beskrivelser av sinne, sorg, savn, skuffelse. Det er mat som fiende og som altoppslukende livsledsager, det samme med selvskadingen. Det er umulig å leve med den, det er umulig å tåle livet uten.», skriver Victoria Ibabao Edwards i et innlegg på sin blogg mamsi.no.

«Knoklete kropp og armer»

Hun er sjokkert over alle ungjentene som blogger om sulting, selvskading og selvmordsforsøk. Nå tar den tidligere prosjektlederen i NAV og redaksjonsmedlemmet av Tidsskrift for psykisk helsearbeid, et oppgjør med norske foreldre.

«Vi googler alt mulig, nærmeste butikk som selger ditt og datt, vi googler kolleger og folk vi skal i møter med, men du googler ikke og sjekker om ungen din sitter og skriver blogg om smerte og død? At hun legger ut bilder av knoklete kropp og armer og bein fulle av kutt? Jeg skjønner det ikke. For de kan jo ikke vite om dette, siden de ikke stopper det? Siden de ikke gjør noe?», skriver hun i bloggen som innleder slik: «Hvor er dere? Foreldre, hvor i helvete er dere? Jeg får så lyst til å rope».

Edwards mener at foreldre må følge bedre med på hva barna driver med, og sette seg grundig inn i hvordan de nye sosiale mediene fungerer.

— Mange mener at man ikke kan skylde på foreldrene. Men man kan ikke la barna sine gå til grunne på jenterommet heller. Slike blogger fungerer jo som fluepapir for andre unge som tråler nettet etter thinspo og tips til hvordan man kan slutte å spise, sier Edwards.

Dette bør foreldre gjøre

Så hva bør foreldre gjøre for å unngå at barna begynner å sulte seg, skade seg, eller, i verste fall, ha et ønske om å ta sitt eget liv?

— Vi som foreldre må passe på, og ikke være redd for å ta opp temaer og ha åpenhet. Det kan ofte være vanskelig, fordi man opplever stor motstand. Men det mest smertefulle for den det angår, er taushet, sier KariAnne Vrabel, psykologspesialist og postdoktor ved Modum Bad.

Oppdager du at barna blogger om disse tingene, er ikke forbud og regler beste løsning, mener Vrabel.

— Spør dem heller hvorfor de gjør det og hva de ønsker å oppnå, og om det er andre måter å kommunisere dette ut som gjør at du får oppfylt samme hensikt. Fortell dem at du bryr deg veldig mye om dem, og spør hva de trenger og hva vi kan gjøre for å løse det, sier Vrabel.

Kan få ideer eller forslag

Hun forteller at slike blogger ofte er et rop om hjelp.

— Jeg vil tro årsakene til at disse blogger, er mange. Men ønsket om at noen skal se dem og ønsket om oppmerksomhet, går igjen hos alle, sier Vrabel.

42 prosent av norske barn har sett potensielt skadelig brukergenerert innhold på nettet de siste 12 månedene, som pro-anoreksi sider, hatsider og selvmordssider. Dette er nest høyest i Europa, og dobbelt så mange som i andre europeiske land. Det viser undersøkelsen EU kids.

- Hvilken effekt kan slike blogger ha på andre unge jenter?

— Ikke alle får vanskeligheter og begynner med det, men mange er sårbare og nysgjerrige. De kan få ideer eller forslag til løsninger på sine problemer. Det er veldig uhensiktsmessig, sier Vrabel.

Destruktiv konkurranse

For en del fungerer bloggen som en dagbok. Men forskjellen fra tidligere, er at man legger ut alt i offentligheten.

— Noe av det som kan bli destruktivt med denne «bloggegruppen» er jo at det kan bli en slags «konkurranse» i å være tynnest, trene mest, spise minst, skade seg mest osv. Det blir en dyrking av sykdommenog hvem som er best i å være syk. En ting er at unge, tildels syke og også noen svært alvorlige syke jenter/gutter, blogger, men verre er det når disse skal opptre som ernæringsfysiologer, personlige trenere og «hobbypsykologer» for andre unge jenter som strever, sier Gunn Pettersen, førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø.

Se andres barn også

Barnevakten er en organisasjon som gir råd om barn og medier. De mener foreldre bør vise interesse og kommunisere med barn og unge om livet generelt, og om livet på nett og mobil.

— Realitetsorientering i forhold til kropp og selvbilde er også viktig på grunn av det massive kroppsfokuset de møter på gjennom mediene, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

De mener det er viktig å ikke bare «se» egne, men også andres barn.

— Ikke alle barn og unge har voksne som følger de opp, og som voksne så kan vi bry oss og involvere oss mer også i andre barn og unges liv, sier Tønnesen.

Hun kunne tenke seg at det fantes en gruppe helsesøstre som kun jobbet på nett.

— Dyktige voksne som forstår ungdomskulturen og mediene, og som kan infiltrere og gi respons på en balansert og bra måte til de som åpner seg via nettet med det de strever med, sier hun.

Sletter blogger og innlegg

Blogg.no er Norges største bloggnettverk, med over en million registrerte blogger. I blogg.nos retningslinjer står det blant annet at de vil forbeholde seg retten til å fjerne innlegg og bilder, eller slette blogger, som «forherliger, fremmer eller alminneliggjør bulimi, anoreksi (pro ana/mia), thinspiration og lignende». Dette gjøres stadig vekk, ifølge daglig leder Kjetil Manheim.

— Vi sletter noen hundre slike blogger og blogginnlegg hvert år. Det blir en skjønnsmessig vurdering i hvert tilfelle. Mange folk har andre grenser enn oss, og synes kanskje det er rart at noe er tillatt. Men samtidig, når VG, BT og BA er fulle av slanketips, så er det vanskelig å forklare at ikke bloggerne får skrive om slanking, sier Manheim.

Han tror likevel at blogger om sulting, selvskading og selvmordstanker er kommet for å bli.

— Det er vanskelig å hindre at mennesker og ungdom oppretter blogger eller annet hvor de skriver og publiserer denne typen innhold. Det vi kan gjøre derimot er å reagere når vi blir gjort oppmerksom på en blogg med denne typen innhold, hvilket vi altså gjør, sier Manheim.

Han forteller at de har et godt samarbeid med politiet og varsler dem dersom de har grunnlag for det, eller plikter det i henhold til loven.

— Vi er også tilgjengelige på telefon og e-post for foresatte, barnevern og andre relevante aktører. Foreldre som opplever utfordringer med blogger barna deres har hos oss, kan ta kontakt. Det samme kan institusjoner med formynderfullmakter, sier han.