Leseprøvene på Birkelid får fram følelsene hos skuespillerne Ståle Kvarme Tørring og Vibeke Stene. Foto: Torgeir Eikeland

— Jeg blir nesten litt irritert på at hun er så forbaska sta og egoistisk. Det er sterkt materiale å jobbe med, for det er så lett å kjenne seg igjen i gørra og skitten, sier Ståle Kvarme Tørring. Han sitter i tredje etasje på gamle Birkelid barnehjem i Songdalen sammen med Vibeke Stene. Her øver de to skuespillerne på stykket «Skammens gissel»som har premiere på Kilden 13. oktober.

I stykket er Tørring sønnen, mens Stene er moren som han har hentet hjem fra Tyskland. Under krigen hadde hun forlatt mann og barn for å bo i et kollektiv sammen med tyske soldater, og da krigen var slutt forlot hun landet sammen med en av tyskerne. Ti år senere blir hun oppsporet og hentet hjem av sønnen.

Sann historie

— Dette er basert på en sann historie om en kvinne her i Songdalen, sier Stene. Det er Kai Erland som har skrevet manus til stykket:

— Historien kom jeg over for to år siden da jeg gjorde intervjuer til boka «Den lille bygda i den store krigen», sier Kai Erland til Fædrelandsvennen. Boka handler om krigsårene i Songdalen, og historien om kvinnen som ble hentet hjem av sønnen er altså sann. Sant er det også at hun valgte å isolere seg i hemmelighet på et rom uten å gjøre det kjent for omverdenen at hun var kommet hjem. Skammen over det som hadde skjedd under krigen var for stor til at hun turte å møte sambygdingene igjen.

— Jeg står her og ser ut av vinduet på folkene, jeg vet når bussene går og jeg vet når den og den kommer hjem, sier Stene.

Doom-vokalist

Hun ble involvert i prosjektet da Kai Erland møtte henne tilfeldig og fortalte hvordan han hadde montert opp et gammelt vindu i sin egen stue for å få inspirasjon til å skrive stykket. Stene er tidligere vokalist i doom-metallbandet Tristania som hadde fans i mange land. Selv om hun sluttet i bandet i 2007 har hun fremdeles en aktivfanside på Facebook med 15.000 følgere. Der står det også skrevet om stykket hun nå er involvert i.

— Jeg har vært lærer i videregående skole i Søgne de siste årene, og har også undervist mye i sang og drama, sier Stene som debuterer som teaterskuespiller med «Skammens gissel».

«Jesus Christ Superstar«

Ståle Kvarme Tørringhar femten års fartstid som skuespiller, og er frilanser med base i Trondheim. Han kommer fra Lillesand, og på Sørlandet begynte han karrieren da «Jesus Christ Superstar» ble satt opp i Fjæreheia i 2001. Der var han Matteus, og siden har han vært mye rart for eksempel på Oslo Nye og Chat Noir.

— Men nå er jeg altså en mann som strever med å bli sett og bekreftet av sin egen mor, sier Tørring.

— Hva vil dere at publikum skal sitte igjen med?

— Ettertanke som varer lenger enn applausen, sier Tørring.

— Dette med skam kan finnes i mange sammenhenger uten at det trenger å være så alvorlig som handlingen her. Hva er det som skaper skammen, og er det slik at de jeg ser utenfor vinduet er like grusomme som det jeg tror, spør Stene.