Denne uka har flere tusen kvinner delt sine opplevelser med seksuell trakassering under hashtaggen #jegharopplevd. Helle Mellingen fra Kristiansand er en av dem:

#jegharopplevd en fremmed mann på vei fra byen lørdagsnatt: nå skal jeg voldta deg! Var visst bare en spøk, men kunne han få mobilnr mitt?

Mellingen leder prosjektet Likestiling som regional kraft for Agderregionen.— Jeg delte mine historier fordi jeg synes initiativet var såpass viktig at jeg ville bidra. Jeg tror at dette er noe mer eller mindre alle kvinner har opplevd på et tidspunkt. Det er heldigvis ikke ofte det skjer, men kampanjen tydeliggjør at dette er ikke noe som enkeltkvinner sutrer over. Det er noe alle kvinner forholder seg til.

Det var Cathrin Svanevik Frøyen som startet #jegharopplevd-stormen på sosiale medier, da hun fortalte hva hun hadde opplevd i en kronikk i Aftenposten.

- Trodde det var trygt

Til Fædrelandsvennen utdyper hun hva som skjedde den lørdagsnatten en mann sa at han skulle voldta henne:

- Jeg var student i Kristiansand, og trodde fremdeles at det var trygt å gå hjem til Lund fra byen. Det kom en fyr som var noen år eldre etter meg som mente at han skulle voldta meg. Jeg ble ganske skremt, men jeg husker at jeg begynte å snakke med ham, og at han fulgte etter meg hele veien hjem. Han ble etter hvert mindre skremmende og sa: Du var jo ganske kul. Kan jeg får mobilnummeret ditt?

— Det var jeg overhodet ikke interessert i. Man begynner overhodet ikke en samtale med å si at du skal voldta noen. En slik opplevelse gjorde at jeg la begrensninger på hvor jeg turte å gå alene. Slik burde det ikke være, men slike opplevelser får konsekvenser, forteller Mellingen.

Fikk hakeslepp

Likevel er det den andre historien hun delte på Twitter som gjorde mest inntrykk.

— Da datteren min var tre år hadde hun to gode guttevenner i barnehagen. En dag jeg kom for å hente henne i garderoben, prøvde en av guttekompisene hennes å kysse henne, og hun var helt tydelig på at det ville hun ikke. Da sa moren hans i en spøkefull tone: Hun gjør det bare for å være kostbar. Det er slik jenter gjør. - Jeg fikk hakeslepp. Det sier noe om hvordan gutter blir opplært til å oppføre seg, og det sier noe om hvordan jenter blir opplært til å finne seg i slike ting. Jeg synes at det er skremmende at slike holdninger får lov til å spre seg. Verken jenter eller gutter skal finne seg i slikt. De skal selv få sette grenser for egen kropp.

- Ikke alene

Helle Mellingen får høre flere slike historier gjennom jobben sin. Hun mener at #jegharopplevd-kampanjen får fram at man ikke er alene om å oppleve seksuell trakassering.

- I denne konteksten blir det nok befriende å dele, siden det er så mange som deler sine historier og som støtter hverandre. Det blir nok en slags solidaritetstankegang.

- Hva sier alle disse historiene om Norge anno 2015?

— At det er tydelig at vi ennå har mye jobb igjen å gjøre med tanke på kjønn og kvinnesyn. Det er viktig å si til både kvinner og menn som opplever seksuell trakassering, at de ikke gjør noe feil dersom de går med korte skjørt eller snakker med noen på byen. Det betyr ikke at noen har rett til å trakassere deg.

- Hvis du har sagt nei, bør du kunne gå i fred

— Jeg har aldri blitt utsatt for noe fysisk, men det er noen som kan være ganske innpåslitne. Hvis du har sagt nei et par ganger burde han jo skjønne at jeg ikke er interessert, sier Cathrine Norby (32) til Fædrelandsvennen.

Hun og venninnen Elisabeth Thorbjørnsen (22) sier det er ganske vanlig å bli utsatt for uønsket oppmerksomhet, hovedsakelig fra berusede menn på byen.

Cahtrine Norby (32) og Elisabeth Thorbjørnsen (22) sier at det er ganske vanlig at jenter blir utsatt for plagsom oppførsel på byen. Foto: Erlend Olsbu

— Det hender jo at noen prøver å danse mot deg selv om du rygger unna. Men jeg har ikke opplevd det som et stort problem, sier Thorbjørnsen. - Hvor går grensen mellom et klønete sjekkeforsøk og trakassering?

— Hvis du har sagt nei bør du kunne gå i fred. Det blir ubehagelig dersom de ikke stopper, sier Norby.

- Har det blitt lettere å dele slike ubehagelige opplevelser?

— Nei, det vet jeg ikke. Mer alvorlige hendelser kan du dele med nære venninner, men ikke hvem som helst, sier Thorbjørnsen.

- Hva kan menn gjøre, mener dere?

— Ha respekt for jenter. Ta et nei for et nei, sier Norby.