I år vil også smartarmbånd og smartklokker sette sitt preg på mobilhyllene i butikkene. Det er knapt den mobilprodusent som nå ikke tilbyr en eller flere varianter på temaet.

Med pulsmålere og diverse trenings— og livsstilsapper blir helse utvilsomt et stikkord. Hvem sa at teknologi ikke kunne få oss opp av sofaen? Men se opp for utstrakt deling av rundetider og nye hvilepulsrekorder.

Regnskurer

Kurt Lekanger, fagredaktør i mobilnettstedene Amobil og Mobilen, mener den viktigste trenden er at store skjermer er i ferd med å gå fra å være for spesielt interesserte, til å bli standarden.

— Nye telefoner med skjermstørrelser ned mot 4,7 tommer introduseres nå som «mini»-modeller, og mange lekkasjer tyder på at også Apple vil gå opp i skjermstørrelse når de kommer med nye modeller senere i år.

LG Lifeband er et treningsarmbånd med innebygget akselerometer og høydemåler. Det varsler når det ringer og du kan styre musikken uten å ta telefonen opp av lommen. Foto: LG

Vanntette mobiler er en annen trend. — Jeg tror vi om ikke lenge kommer til å ta det som en selvfølge at mobiltelefonen tåler en regnskur uten å gå i stykker.

Lekanger forventer også at vi vil se flere bøyde og fleksible skjermer av typen LG G Flex i tiden fremover, men at variantene som er blitt vist frem til nå har vært mer gimmick enn nyttige.

- Hva med mobilbetaling som det har vært så mye snakk om det siste året?

— De første løsningene for mobilbetaling rulles ut i Norge i år, men det vil være flere løsninger. Noen krever NFC (Near Field Communication), andre ikke. Mobilbetaling vil nok være litt kaotisk i starten, siden det er mange aktører som alle vil ha sin del av dette markedet.

Vi har bedt ekspertene i mobilnettstedet Amobil om å plukke ut sine største favoritter:

Samsung Galaxy S5

afp000685885-7GfO4P0Ntf.jpg Foto: Samsung

Pris: Ca. 6000 kronerTilgjengelighet: Andre kvartal

Samsung Galaxy S5 er sammen med Sony Xperia Z2 den mest spennende toppmodellen. Den ga et solid førsteinntrykk. Rask som et uvær og kameraet har en større og bedre billedbrikke enn før.

På plass er også fingeravtrykkleser og pulsmåler. Og når Samsung i tillegg følger Sony og gjør toppmodellen støv— og sprutsikker, er dette en telefon det skal bli vanskelig å overgå.

Les hele testen her

Sony Xperia Z2

afp000685824-xu0kpjlMoB.jpg Foto: Sony

Pris: Ca. 6000 kronerTilgjengelighet: Andre kvartal

Sony har hatt en formidabel opptur det siste halvannet året. Sonys nye toppmodell Xperia Z2 ligner veldig på sin forgjenger. Den er da også vanntett og den solide byggkvaliteten er den samme.

Men skjermen har vokst fra 5 til 5,2 tommer og har bedre fargegjengivelse. Gorilla glass erstatter skjermbeskytteren i plast, og kameraet kan nå skyte i 4K, Ultra HD-formatet Sony satser så tungt på. En skikkelig kruttønne av en mobil dette her.

Les hele testen her

HTC One (M8)

HTC-OneM8Grey203203-0-DgRQmsmGsx.jpg

Pris: Ca 6000 kronerTilgjengelighet: Andre kvartal

Oppfølgeren til HTC One er en toppspekket luksusmobil med en svært elegant finish. Skjermen på 5,1 tommer er meget god og fungerer også godt i sollys.

Suverent kamera for fotografering under svak belysning, men svakere dagslys kamera enn konkurrentene. Markedets beste musikkspiller, og støtte for minnekort helt opp til 128 GBsom i tillegg tar gode bilder i dårlig lys.

Les hele testen her.

Nokia Lumia 1520

afp000685884-RNfhyRIxma.jpg Foto: Nokia

Pris: Ca. 5500 kronerTilgjengelighet: I butikk

Nokia Lumia 1520 er et sekstommers teknobeist med Windows Phone og heftig kamera, og er totalt sett en bedre pakke enn de jevnstore konkurrenter som Galaxy Note 3, Sony Xperia Z Ultra.

Skjermen er fantastisk, den er lynrask, velbygget, har et imponerende kamera og lang batteritid. Men app-utvalget er begrenset, HDMI-støtten fraværende og fleroppgavekjøring er stadig trøblete.

Les hele testen her

Sony Xperia Z1 Compact

afp000685825-3RAlvBNnHy.jpg Foto: Sony

Pris: Ca 4500 kronerTilgjengelighet: I butikk

Det beste alternativet til Iphone for deg som vil ha en liten mobil, og den desidert beste Android-mobilen du får i denne størrelsen. Den er rask, vanntett ned til halvannen meter, og den 4.3 tommer store skjermen har svært god billedkvalitet.

Den fungerer også med hansker, men plastbelegget foran skjermen får fort riper. Sony Xperia Z1 Compact kommer med veldig bra programvare for bilder, musikk og video.

Les hele testen her