Nå krever Forbrukerrådet at regjeringen får på plass en handlingsplan mot hverdagsgiftene, slik at barna får bedre beskyttelse, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

— Disse stoffene hører ikke hjemme i produkter til barn. Barn sutter og tygger på lekene sine og er spesielt sårbare for disse kjemikaliene, sier forbrukerdirektør Randi Flesland i meldingen.

Stoffet Nonylfenoletoxilat, som ble funnet i bamsene, brytes ned til det hormonforstyrrende stoffet nonylfenol. Forskere frykter hormonforstyrrende kjemikalier kan være årsak til raskt økende omfang av ulike kreftformer, nedsatt forplantningsevne, diabetes type 2, fedme og ADHD.

Blant de undersøkte bamsene, der det ble gjort slike kjemikaliefunn, var en bamse fra Ikea:

Kommunikasjonsrådgiver Kristian Willanger, svarer Aftenbladet slik på epost:

«IKEA har meget strenge krav for produktsikkerhet, spesielt når det gjelder produkter til barn. Alle produkter følger både globale og lokale krav, og gjennomgår omfattende tester slik at vi er sikre på at de er trygge for barn og deres lek. Vi registrerer at funnene i bamsen BRUMMA er under foreslått grenseverdi, men IKEA tar barns sikkerhet på største alvor og vi vil derfor nå be om mer detaljer fra testen til Forbrukerombudet og ta dette med inn i det kontinuerlige arbeidet med produktsikkerhet.»

På spørsmål om det er aktuelt å kalle tilbake bamsene svarer han:

— Vi sender som standard prosedyer en varsling til Ikea globalt som vil vurdere dette og se om det er behov for tilbakekall eller ikke, sier han.

Farlige bamser

— Farlige stoffer i hverdagsprodukter er et økende problem. Det er helt uakseptabelt at forbrukerne skal bære denne risikoen på vegne av bransjen, sier Randi Flesland.

— Når framstående forskere roper varsko om hva hormonforstyrrende stoffer kan gjøre med helsa vår, må politikere og produsenter våkne. Norske myndigheter må legge betydelig mer press på EU for å forby stoffene, samtidig som bransjen må starte utfasingen straks, sier Randi Flesland.

Saksøker EU- kommisjonen

I forrige uke varslet den svenske regjeringen at de saksøker EU- kommisjonen for å hale ut arbeidet med å fase ut og regulere hormonforstyrrende stoffer. Miljøminister Lena Ek uttalte at hun mener Kommisjonen har løpt fra sine forpliktelser og gitt etter for press fra kjemikalieindustrien.

Forbrukerrådet har lenge etterlyst en handlingsplan for en giftfri hverdag etter mønster fra Sverige og Danmark for å beskytte barn bedre mot hverdagskjemikaliene som finnes i leker, klær, barneutstyr og i en rekke andre produkter.

— Det er på høy tid at våre politiske myndigheter setter hormonforstyrrende stoffer og andre hverdagskjemikalier skikkelig på dagsorden, sier Randi Flesland videre i meldingen fra Forbrukerrådet.

Funnene til Forbrukerrådet er under dagens grenseverdi.

WHO og UNEP kom i fjor med en rapport hvor de foreslår strengere regulering av hormonforstyyrende stoffer. Forskerne er redd det ikke finnes noen sikker nedre grense for disse kjemikaliene. Dette kan i så fall bety at hvis man eksponeres på et sårbart tidspunkt i livet, for eksempel på forsterstadiet, så kan skade oppstå senere i livet selv, om dosen man utsettes for er svært, svært liten.

Har du tips om denne saken? Send oss en epost!