Ungarn topper listen over land Norge ønsker å returnere asylsøkere til, et land som er blitt kritisert for hardhendt behandling av returnerte asylsøkere, skriver Aftenposten. Ved utgangen av november var det sendt 860 anmodninger til Ungarn om å ta asylsøkere i retur.

— Vi må opprettholde de strukturene vi har. Det er ikke sånn at en asylsøker kan velge hvilket land saken skal behandles i. Første land hvor man er registrert, skal behandle saken, sier statsminister Erna Solberg til avisen.

Det er den såkalte Dublin-avtalen som slår fast at asylsøkerne skal returneres til det første landet de er blitt registrert i. Flere av asylsøkerne som kom til Norge i fjor var allerede registrert i andre land i Europa og omfattes dermed av disse reglene.

Ifølge Aftenposten er 400 av flyktningene som er vedtatt utvist til andre europeiske land syriske, og blant dem er 86 barn.

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) er bekymret for situasjonen i Ungarn. De viser til at Østerrikes høyeste administrative domstol nylig konkluderte med at Ungarn ikke kan anses å være et trygt sted for asylsøkere. (©NTB)